Važnost kvalitetnog i održivog sustava gospodarenja otpadom

Grad Zaprešić zaprimio je obavijest od tvrtke Eko-flor Plus d.o.o. kako će na dionici Industrijske ulice, uz lokaciju zaprešićke zone za gospodarenje otpadom, biti pojačan kamionski promet radi transporta neopasnog otpada, prikupljenog između ostalog i na području zaprešićkog kraja.

S obzirom na nedavne događaje u Hrvatskoj te općenito visok stupanj interesa javnosti kada je u pitanju zbrinjavanje otpada, Grad Zaprešić je odlučio uložiti maksimalne napore kako bi u svakom trenutku bio informiran te u okviru svojih mogućnosti kontrolirao sve procese, s ciljem da oni budu ispravni i u skladu sa Zakonom o zbrinjavanju otpada.

Prvi korak koji smo napravili je upućivanje dopisa tvrtki Eko-flor Plus d.o.o. s ciljem da dobijemo sve potrebne informacije o njihovim aktivnostima. Dodatno, obavijestili smo Državni inspektorat Republike Hrvatske i zatražili inspekcijski nadzor kako bi se utvrdilo da je količina dovezenog neopasnog otpada na spomenutu lokaciju u skladu sa Zakonom te dobivenim županijskim dozvolama.

„Provedenim nadzorom i obilaskom lokacije utvrđeno da zatečena količina otpada na lokaciji ne prekoračuje količine privremeno uskladištenog otpada kojeg je u jednom trenutku dopušteno držati na lokaciji gospodarenja otpadom.  Nastavno na navedeno, provedenim nadzorom je utvrđeno da TD Eko-flor Plus na nadziranoj lokaciji posluje u skladu s ishođenom Dozvolom za gospodarenje otpadom“, stoji u dopisu Državnog inspektorata od 27. listopada 2023.

Naime, tvrtka Eko-flor Plus d.o.o. ima dozvolu za skladištenje neopasnog otpada na plohi ukupne veličine 20 x 20 metara i u objektu od 80 m². Naš je cilj da cijelo vrijeme pratimo da se ove granice ne prekorače te da se aktivnosti odvijaju u potpuno kontroliranim uvjetima.

Inače, zaprešićka zona za gospodarenje otpadom određena je prije više od 50 godina, a posljednjim je izmjenama prostorno-planske dokumentacije i površinski smanjena. Osim komunalnog poduzeća Zaprešić d.o.o., u toj zoni dozvolu za gospodarenje otpadom imaju i tri privatne tvrtke DS Smith, Unijapapir te tvrtka Eko-flor Plus d.o.o. za zbrinjavanje neopasnog otpada, a koja je tek nedavno započela s radom u spomenutoj zoni.

Zaprešić je među gradovima s visokim postotkom odvajanja otpada, podzemnim spremnicima za otpad za stambene zgrade, reciklažnim dvorištem, a izgrađena je i nova ploha za odlaganje komunalnog otpada koja će se koristiti do otvaranja budućeg županijskog centra.

Najviši komunalni standard, ali i zaštita okoliša i zdravlja sugrađana prioriteti su ove zaprešićke gradske vlasti.

 

Podijeli s prijateljima!
Skip to content