1. ožujka – Međunarodni dan civilne zaštite

Međunarodni dan civilne zaštite obilježava se 1. ožujka, kada je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1990. proglasila taj datum Međunarodnim danom civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi. Ujedno je to datum obilježavanja i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, koji se obilježava od 1992. godine.

U 2022. godini Vlada RH donijela je Odluku o donošenju Strategije upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. i Akcijskog plana upravljanja rizicima od katastrofa za razdoblje do 2024.godine, a ukupan iznos procijenjenih potrebnih ulaganja do 2030. godine kroz projekte je okvirno 13,6 milijardi kuna.

Potpisan je i ugovor o nabavi 2 helikoptera vrijednosti 270 milijuna kuna, kojim će se uspostaviti potpora operativnom djelovanju civilne zaštite u izvanrednim događajima.
U tijeku je projekt vrijednosti 65 milijuna kuna opremanja i osposobljavanja državnih intervencijskih postrojbi civilne zaštite, kojim će se nabaviti 36 raznih vozila za intervencije i strojeva, 14 plovila, skupna i zaštitne opreme za pojedinačnog pripadnika modula za spašavanje na vodi, iz ruševina, logističku potporu i gašenje požara otvorenog prostora.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content