Završen projekt razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa

Ultra-brzi pristup internetu za 13.000 korisnika

Hrvatski Telekom kao predvodnik digitalizacije Hrvatske dovršio je projekt izgradnje optičke infrastrukture na području Zaprešića i okolnih općina, a rezultati za ovo te područja Krapine i Murskog Središća predstavljeni su na završnoj konferenciji projekta.

Realizacijom projekta koji se provodi sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, na ovom će se području unaprijediti korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje i drugih. Istovremeno, velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti.

„Prije gotovo četiri godine Hrvatski Telekom je potpisao sporazume o partnerstvu u provedbi 13 projekata izgradnje mreže širokopojasnog interneta s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave. Tijekom ovog razdoblja naišli smo na mnogo izazova u realizaciji, od pandemije Covida, rata u Ukrajini, poremećaju dobavnih lanaca i vremenskih nepogoda. Predstavljanjem prva tri realizirana projekta dokazujemo našu predanost povezivanju svih u Hrvatskoj s prilikama koje donosi digitalizacija. Ovim projektom ćemo značajno unaprijediti kvalitetu života lokalnog stanovništva te osigurati preduvjete za daljnji gospodarski rast“, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Vrijednost projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Grada Zaprešića te općina Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća je 8,53 milijuna eura, od čega je HT uložio 4,96 milijuna eura, dok je ostatak od 3,57 milijuna eura sufinanciran sredstvima EU. Njegovom realizacijom omogućit će se ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu za 13.072 potencijalnih korisnika.

Zamjenik gradonačelnika Zaprešića Alan Labus istaknuo je: „Zaprešić se prema istraživanjima već nekoliko godina nalazi u samom vrhu po indeksu razvijenosti te je među najboljim hrvatskim gradovima po kvaliteti života. Kontinuiranim ulaganjem u komunalnu i prometnu infrastrukturu, zdravstveni nadstandard, sport, kulturu, obrazovanje, a zatim i stvaranjem preduvjeta za razvoj gospodarstva, u Zaprešiću su ostvarene sve pretpostavke potrebne za kvalitetno i ugodno življenje. Ipak, iz godine u godinu, u gradu i susjednim općinama nastojimo podizati životni standard te se stoga radujemo provedbi svakog novog projekta koji zaprešićkom kraju daje dodatnu vrijednost, pa tako i ovom koji će zasigurno pridonijeti daljnjem društvenom i gospodarskom razvoju i osuvremeniti ga, a da pritom nije opteretio naše proračune.“

Next Generation Access – NGA mreža koju je Hrvatski Telekom izgradio u sklopu ovog projekta je otvorena, što znači da svi ostali operatori i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imaju otvoren pristup mrežama te, isto kao i HT, mogu nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na području koje projekt obuhvaća.

Boris Drilo (HT), Alan Labus, Zoran Gregurović (Krapina), Dražen Srpak (Mursko Središće) i Milan Meden (HT)
Podijeli s prijateljima!
Skip to content