Zaprešić je nositelj titule „Grad prijatelj djece“!

Zaprešić je na svečanoj sjednici Središnjeg koordinacijskog odbora Saveza društava Naša djeca dobio titulu Grad prijatelj djece. Rezultat je to zajedničkog rada djece i zajednice, od vrtića i škola, zdravstvenih ustanova, institucija za prevenciju, udruga te Grada Zaprešića kao krovne institucije s kapitalnim ulaganjima i koordinacijom.

Odluka o dodjeli počasnog naziva donesena je na sjednici održanoj 28. studenog na temelju izvještaja Prosudbene komisije i provedene rasprave Koordinacijskog odbora.

Izvještaj o izvidu  koji je obavljen u Zaprešiću posebice ističe kako čak 40,65% ukupnog Gradskog proračuna za 2022. godinu čini „Dječji proračun“ u iznosu od 92.665.050 kn. Neka od kapitalnih ulaganja unazad samo nekoliko godina su izgradnja velike sportske dvorane OŠ Antuna Augustinčića, gradnja novog objekta dječjeg vrtića te gradnja Centra mini atletike, a započela je i obnova zgrade POUZ-a koje će biti mjesto za kulturu, ali i glazbenu školu. Uz to, izgrađen je novi skate park na Zajarkima, nova atletska staza na sportskim terenima OŠ Ljudevita Gaja, završena je cjelovita obnova dječjeg parka u Ulici Baltazara Adama Krčelića, obnovljene su i dograđene zgrade vrtića i škola.

“Izvid obuhvaća sva područja života, potreba i aktivnosti djece u lokalnoj zajednici. Pri odluci hoće li neki grad ili općina postati prijatelj djece ovisi i o samoj djeci. Ako djeca smatraju da njihov grad ne zadovoljava kriterije, onda ih on mora ispuniti. Zaprešić je uspio ispuniti sve kriterije i od danas se nalazi u prestižnom društvu od 89 gradova koji nose taj počasni naziv”, rekla je predsjednica Koordinacijskog odbora Gradovi prijatelji djece Aida Salihagić Kadić.

Redovito se iz Proračuna financiraju učeničke i studentske stipendije, nagrađivanje najboljih, besplatni radni materijali. Valja napomenuti kako nije rasla cijena vrtića i sva djeca s oba zaposlena roditelja imaju svoje mjesto u vrtiću. Tu su i brojne radionice i događanja, Sajam izvanškolskih aktivnosti, a potpisan je i novi ugovor Grada i zaposlenika u vrtićima koji je pozitivni iskorak na razini materijalnih prava zaposlenika.

Grad vodi brigu i o najranjivijoj skupini djece te je tako prvi grad u Hrvatskoj koji je otvorio razredni odjel za obrazovanje djece s poremećajem iz spektra autizma, a danas ima dvije takve skupine. Uz to, u zaprešićkim su školama i pomoćnici u nastavi kako bi obrazovanje djeci s teškoćama bilo što lakše, ugodnije i prilagođenije.

„Pomogli smo malo sv. Nikoli, pa svim Zapreščankama i Zapreščanima donosimo u čizmicu ovu prestižnu titulu te je Zaprešić i službeno Grad prijatelj djece. Ponosan sam na zajednički i dugotrajni rad na tome da naš grad bude ugodan djeci i mladima, da im se nudi veliki broj mogućnosti, a oni nam vraćaju svojim iznimnim uspjesima u sportu i znanju“, rekao je gradonačelnik Željko Turk naglasivši kako ulaganje u mlade ne smatra obvezom, već privilegijem te podsjetio i da se kreće u projektiranje nove osnovne škole i još jednog vrtića.

Uz titulu Grada prijatelje djece, Zaprešiću je dodijeljena i Povelja za uspješno provedenu Naj akciju 2022, i to za likovni natječaj „Dječja radost“ kroz koji je i stvoren gradski vizual za sudjelovanje u akciji GPD.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content