Za građane otvoren sustav „Gradsko oko“

Kako je i najavljeno, Grad Zaprešić otvorio je građanima sustav „Gradsko oko“, pa tako odsad mogu prijavljivati komunalne probleme putem svojih pametnih telefona.

Ono što je potrebno učiniti je preuzeti aplikaciju LC GRADSKO OKO s Google Play-a (Android) ili App Store-a (iPhone) te se registrirati. Po unošenju korisničkih podataka prilikom prve prijave, aplikacija je spremna za korištenje i građani mogu prijavljivati po kategorijama komunalne probleme koje uočavaju.

U sklopu prijave građani imaju uvid u detalje prijave s fotografijama, opisom i tijekom prijave uz kartografski prikaz sa točnom geolokacijom. Također, dobit će i povratnu informaciju o postupanju po svakoj prijavi, a na taj se način povezuju izravno s gradskom upravom i odgovornim društvima. Primjerice, u slučaju srušenog prometnog znaka svaki građanin može izvršiti prijavu koja će automatski generirati nalog nadležnoj službi za rješavanje i održavanje, s informacijama o lokaciji i fotografijama srušenog znaka, a sustav će tražiti povratnu informaciju o izvršenoj intervenciji.

Kategorije prijava kvarova ili problema su nepropisno parkiranje, prometni znakovi, javna rasvjeta, semafori, zelene površine, dječja igrališta, a moguće je uputiti i pohvalu!

Direktna prijava uočenih problema  povećava dostupnost svim građanima da sudjeluju s jednakom efikasnošću. Automatsko i nadzirano prosljeđivanje naloga za rješavanje nadležnim službama te zahtjev povrata informacija je moćna funkcija koja u velikoj mjeri uvodi red i organiziranost u sustav te ubrzava proces rješavanja problema. Uz to, ovo je još jedan od načina kojima se Gradska uprava približava svojim građanima s ciljem postizanja veće transparentnosti operativnog rada i postupanja, ali i jačanja suradnje s lokalnom zajednicom.

Podsjećamo da je Grad Zaprešić u prošlogodišnjem izboru najboljih gradova pobijedio u kategoriji Smart city, a implementacija ovog sustava još je jedan prilog tome. Također, u tijeku je i izrada mobilne aplikacije koja će omogućiti građanima da putem anketa aktivnije sudjeluju u iznošenju svojih stavova.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content