11. 2. Dan europskog broja hitnih službi 112

Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 obilježava se 11. veljače

Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Republici Hrvatskoj uveden je 11. veljače 2005. godine, dostupan je 24 sata dnevno, besplatan te pruža mogućnost sporazumijevanja s pozivateljem na stranom jeziku što je osobito važno za hrvatske građane koji se nalaze u drugim zemljama Europske unije ili pak za turiste u Hrvatskoj. Tijekom 2022. godine Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je ukupno 608 364 poziva što je trećina svih zapremljenih poziva na ovaj broj u Hrvatskoj.

Sustav 112 u Republici Hrvatskoj čini dvadeset županijskih centara 112 koji zaprimaju hitne pozive i djeluju kao jedinstveni operativno-komunikacijski centri za sve vrste hitnih situacija. Na broj 112 su implementirane funkcionalnosti kao što su lociranje pozivatelja, SMS i e-poziv.

Vijeće Europskih zajednica je 29. srpnja 1991. godine donijelo Odluku o ustanovljenju jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, koji sve hitne službe integrira u jedinstveni sustav, a ove godine obilježava 31. godinu postojanja jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 u Europskoj uniji.

Predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europe su 11. veljače 2009. godine potpisali tripartitnu deklaraciju kojom je 11. veljače ustanovljen kao Dan europskog broja 112.

Svim građanima Europske unije nastoji se putem broja 112 pružiti jednostavan, jednak, siguran i učinkovit pristup hitnim službama, osobito onima koji putuju između država unutar Unije. Svaka država članica dužna je primijeniti propisane standarde, što Europska komisija redovito prati utvrđenim načinima i kriterijima.

Broj 112, trenutno je jedini hitan broj u devet europskih država: Danskoj, Estoniji, Finskoj, Litvi, Malti, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj i Švedskoj. Izvan Unije broj 112 koristi još 11 država u Europi i svijetu, kao jedini hitan broj ili uz druge nacionalne hitne brojeve.

 

 

Podijeli s prijateljima!
Skip to content