Tri fotonaponske elektrane bit će postavljene tijekom ožujka

Grad Zaprešić sudjeluje u projektu “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju” čiji je nositelj Istarska županija, a uz Zaprešić, partneri su gradovi Poreč, Pula, Cres, Čakovec i Ivanić Grad te Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ), Greenstaat Energy AS i Stiftelsen Seed Forum Norway.

Cilj je projekta povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, pa je tako namjera do proljeća 2024. osigurati ugradnju 22 integrirane solarne elektrane ukupne snage 1 MW na javne objekte u gradovima partnerima. Projekt “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju” financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021., uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu 1,1 milijun eura bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.

Vrijednost aktivnosti koje se odnose na Grad Zaprešić iznosi 285.000,00 eura, a fotonaponske elektrane ugradit će se na zgradu Gradske uprave, novog objekta DV Vrtuljak i OŠ Ljudevita Gaja. Ugovori o nabavi, ugradnji i implementaciji fotonaponskih sunčanih elektrana na navedena tri objekta potpisani su s osječkom tvrtkom Solaris Pons d.o.o., a izvođenje radova predviđeno je tijekom ožujka, ukoliko vremenske prilike dozvole.

Po provedbi ovog projekta Grad Zaprešić će imati ukupno 4 instalirane fotonaponske elektrane na gradskim objektima (prošle godine je jedna postavljena na sportskoj dvorani OŠ Antuna Augustinčića), ukupne proizvodnje električne energije od 333 kw.

Gradska uprava kontinuirano radi na projektima kojima dokazuje jasan strateški smjer prema održivom razvoju i zaštiti okoliša, pa je tako i u projektnoj dokumentaciji za obnovu zgrade suda, oštećene u potresu, predviđeno postavljanje fotonaponske elektrane.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content