Održana svečana sjednica Gradskog vijeća

U povodu 28. Dana grada Zaprešića i 222. obljetnice rođenja bana Josipa Jelačića, najpoznatijeg stanovnika grada, Gradsko vijeće Grada Zaprešića održalo je svečanu sjednicu na kojoj su istaknuti projekti koji su obilježili proteklu godinu, ali i oni koji su u planu u godinama koje slijede.

Predsjednik Gradskog vijeća Matija Teur otvorio je svečanu sjednicu. „Zaprešić prije 28 godina i danas teško je usporediti. Svi se zajedno možemo pohvaliti kontinuiranim rastom i napretkom našeg grada. Kao gradski vijećnici trudili smo se donositi odluke za koje vjerujem da su kvalitetne i otvaraju brojne prilike za razvoj svih aspekata grada“, poručio je Teur.

Sjednici je prisustvovao veliki broj gostiju, među kojima valja istaknuti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, potpredsjednika Sabora akademika Željka Reinera, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića, predsjednika Udruge županija Danijela Marušića, predsjednicu Županijske skupštine Zagrebačke županije Martinu Glasnović te brojne saborske zastupnike, gradonačelnike i načelnike, a što je pokazatelj odličnog odnosa Zaprešića sa svim raznima vlasti.

Najsvečaniji dio svakako je bila dodjela javnih priznanja najzaslužnijim građanima u protekloj godini. Među nagrađenima istakli su se dobitnici Nagrade za životno djelo Damir Benčević te Damir Kosir (posmrtno) te akademski slikar-grafičar Željko Karaula, dobitnik Godišnje nagrade.

U ime nagrađenih obratio se Damir Benčević koji je Nagradu dobio za sveukupni doprinos razvoju grada Zaprešića i za odgovorno i profesionalno vođenje Stožera civilne zaštite. „Hvala svima što ste nas nagradili. Svima koji se žele danas baviti javnim poslom poručujem da je važno uvažavati se, a ova nagrada nama nagrađenima osvježava dušu“, rekao je Benčević.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk rekao je kako je proteklih godina realizirano niz projekata u gradu, od aglomeracije Zaprešić i ulaganja u ceste i infrastrukturu do novog dječjeg vrtića. Napomenuo je i kako je u tijeku obnova javnih i stambenih zgrada koje su oštećene u potresu te je u tom segmentu Zaprešić svakako grad primjer.

„Želim istaknuti nadolazeće projekte. To je svakako obnova Novih dvora koja će u svojoj prvoj fazi iznositi 10 milijuna eura. Temelj razvoja grada je razvoj gospodarstva i poduzetništva pa će biti realizirana nova poduzetnička zona. Također treba reći da smo u korak s planovima o jednosmjenskoj nastavi te projektiramo novu osnovnu školu, a prometnu povezanost pojačat ćemo izgradnjom južne obilaznice i mosta preko Save“, poručio je gradonačelnik Turk iskoristivši priliku da se obrati prisutnom državnom vodstvu kako bi zahvalio na dosadašnjem partnerstvu i dobroj suradnji, ali i zatražio potporu i pomoć u realizaciji novih projekata.

U ime gradova prijatelja Kiseljaka, Kaštela i Biograda na Moru čestitku je uputio načelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak, a gradovi prijatelji su ove godine svoje donacije namijenili udruzi Stepinčeva oaza mira te Puhačkom orkestru Zaprešić za daljnji rad.

Niz godina razvoj grada prati i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji je govorio o brojnim projektima na kojima su surađivali Županija i grad posebno istaknuvši dva  projekta: 10 milijuna eura vrijedna sanacija županijskih i lokalnih cesta te sanacija javnih objekata oštećenih u potresu, a za što su iskorištena decentralizirana sredstva Vlade.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević dio je života proveo u Zaprešiću koji, kako je rekao, uz Zagreb ima posebno mjesto u njegovom srcu. „U ovih 20 godina koliko ne živim u Zaprešiću vidi se veliki razvoj. Svakako želim naglasiti, u kontekstu suradnje Zagreba i Zaprešića, da ITU aglomeracija Zagreb uključuje i Zagrebačku županiju, a u sklopu koje će biti financirana i obnova Novih dvora“, rekao je Tomašević.

Kao stanovnik Zaprešića ugodan život u njemu istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji se osvrnuo na stanje kriminaliteta i prometnih nezgoda te poručio kako i jednog i drugog nije nikada bilo manje u našem gradu.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner naglasio je da je Zaprešić kao mladi grad, grad koji može poslužiti kao primjer kako i koliko se toga dobroga može napraviti u 28 godina te vizure Zaprešića tada i danas bitno su drugačije. „Uz to stanovnici Zaprešića nekada su odlazili u Zagreb na posao ili živjeti, a danas smo svjedoci da je Zaprešić mjesto poželjno za život“, poručio je u svom govoru akademik Reiner.

Za glazbeni dio programa bili su zaduženi učenici zaprešićkog odjeljenja Glazbene škole Zlatka Balokovića, a uz što je odlična prigoda bila naglasiti osnivanje vlastite glazbene škole koja će mladim glazbenim talentima pružiti još veće mogućnosti.

„Grad bana Jelačića krasno se razvija i vidi se predan rad te veliki angažman i kvaliteta. Otvoren i stalan dijalog Vlade s jedinicama lokalne i područne samouprave omogućuje čvrsto partnerstvo te potiče funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju kao i financijsku potporu projektima, financiranima bilo državnim, bilo europskim sredstvima, a Zaprešić je pravi primjer toga“, rekao je u svojem obraćanju predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te dodao da gradonačelnikov kontinuitet na čelu grada pokazuje da uživa povjerenje ljudi u ovom kraju.

Misao vodilja cijele sjednice bila je razvoj grada iz malog zagrebačkog predgrađa u ono što imamo danas, ali i u ono u što će Zaprešić još izrasti u godinama koje slijede.

 

 

 

Podijeli s prijateljima!
Skip to content