Sigurnost djece kao biciklista u prometu

Učenici zaprešićkih osnovnih škola prije početka sezone bicikliranja, koja se intenzivira završetkom nastave i početkom ljetnih praznika, prošli su malu školu vožnje bicikla, a preventivna akcija Sigurnost djece kao biciklista u prometu održana je na Trgu Ivana Pavla II.

Službenice PP Zaprešić upoznale su učenike s osnovnim pravilima upravljanja biciklom što mnogi nisu znali. Prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama biciklom na cesti samostalno smije upravljati samo osoba koja je navršila 14 godina, a djeca s navršenih 9 godina samo u pratnji osobe starije od 16 godina, dok djeca mlađa od 9 godina ne smiju sudjelovati u prometu na cesti vozeći bicikl. Svi mlađi od 16 godina za vrijeme vožnje bicikla moraju na glavi imati biciklističku kacigu, a bicikli moraju biti tehnički ispravni.

Crveni križ Zaprešić pobrinuo se uputiti učenike u tehniku pružanja prve pomoći, a posebna je atrakcija bila “izrada“ rana na njihovim rukama koje su vrlo slične onima koje se događaju prilikom pada s bicikla. Upoznati su s načinima kako reagirati i što učiniti prilikom takvih ozljeda.

Uz to učenici su isprobali i biciklistički poligon koji je postavio Biciklistički klub Bumbar. Postavljeni poligon nije bio nimalo lagan, a sadržavao je elemente koje je potrebno svladati za polaganje HAK-ove vozačke dozvole za bicikl.

Zamjenik gradonačelnika Zaprešića Alan Labus istaknuo je važnost ovakve edukacije čime se jedino može smanjiti broj stradalih u prometu, a ova je akcija upravo to imala za cilj.

Grad Zaprešić za sve je sudionike osigurao led lampice za bicikle kako bi tijekom vožnje bili još sigurniji u prometu, a posebno upozorenje ide i svim vozačima da budu oprezni kada na ceste uoče djecu na biciklima.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content