Rezultati literarnog natječaja “Trenutak uspomene”

Turistička zajednica grada Zaprešića i ove je godine organizirala međunarodni literarni natječaj “Trenutak uspomene” povodom obljetnice rođenja bana Josipa Jelačića, najslavnijeg stanovnika grada Zaprešića, koji je bio veliki zaljubljenik u umjetnost, prvenstveno u pisanje i poeziju.

Potaknuti upravo njegovom zbirkom pjesama “Trenutak uspomene”, po drugi su put raspisali literarni natječaj za najbolju priču ili pjesmu, i to na čak šest jezika koliko ih je govorio i sam ban Jelačić – hrvatskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, mađarskom i latinskom.

Na natječaj je pristiglo gotovo 300 radova iz više od 120 osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Mađarske, a povjerenstvo je imalo težak zadatak izabrati najbolje. Na čelu s predsjednicom Snježanom Babić – Višnjić, povjerenstvo je radilo u sastavu Ines Marciuš Kruljac, Tihana Ostreš, Mihaela Žugec Saračević, Ivan Pavlović, Helena Mrvelj, Ana Katarina Pavlović i Tünde Šipoš Živčić. Nakon detaljne procjene izabrali su po pet najboljih u kategoriji OŠ 1.-4. razred i SŠ 1.-4. razred za hrvatski jezik te šest radova na hrvatskom jeziku u kategoriji OŠ 5.-8. razred. U kategoriji stranih jezika izabrano je najboljih šest osnovnoškolskih i sedam srednjoškolskih radova, a najboljima su i svečano uručene nagrade i priznanja.

„Želja nam je turističku ponudu čvrsto povezati s banovom ostavštinom na nacionalnoj razini, ali i dobiti jednu drugačiju kreativnu perspektivu različitih izričaja naših učenika osnovnih i srednjih škola. Uspješnost destinacije i razvoja ponude usko je vezana uz obrazovanje, kreativne industrije i upravljanje doživljajem, ali i uključivanje svih generacija u kreiranje drugačije turističke priče. Naši osnovnoškolci i srednjoškolci pružili su nam mnoštvo novih ideja kroz ovaj natječaj“, poručio je direktor TZ grada Zaprešića Toni Ganjto.

Rezultate natječaja provjerite na mrežnim stranicama Turističke zajednice.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content