Proglašene najbolje salame, špek i vina zaprešićkog kraja
U organizaciji Udruge proizvođača autohtonih salama “Pušćanska salama” i Udruge vinogradara, vinara i podrumara zaprešićkog kraja “Trilikum” u Pušći je upriličeno proglašenje najboljih salama, špeka i vina zaprešićkog kraja.
Već je nekoliko godina ova manifestacija objedinjena u jedno događanje. Salamijada je prvi put održana 2007. godine na inicijativu Općine Pušća, a te je godine osnovana i Udruga “Pušćanska salama“. Vinari svoja vina ocjenjuju već 23 godine, a svake je godine zlatnih diploma sve više.
Na ovogodišnjoj vinologiji ocjenjivalo se 57 uzoraka vina od kojih je 20 dobilo zlatno odličje, a njih 5 veliko zlato. Najbolje ocijenjeno šampionsko vino je Chardonnay koje dolazi iz podruma Vinarije Žnidarić.
Kod mesnih delicija ocjenjivačka je komisija kušala 43 uzorka salame i špeka od ukupno 31 proizvođača. U kategoriji proizvođači salama hobisti šampionom je proglašena salama Ivanke Horvat iz Dubrave Pušćanske, a dodijeljeno je još čak 12 zlatnih diploma. Među proizvođačima špeka hobistima šampionska plaketa uručena je Marinku Šinku iz Hrebina, a dodijeljeno je još 9 zlata.
Cilj je kroz ovakvo djelovanje udruga povezati domaće proizvođače zaprešićkog kraja radi unaprjeđivanja proizvodnje, podizanja kvalitete proizvoda, te zajedničkog i učinkovitog predstavljanja u našem kraju, ali i široj regiji. Ova manifestacija je dokaz da u zaprešićkom kraju postoji veliki potencijal za proizvodnju originalnog i visoko kvalitetnog domaćeg proizvoda.