Ključ zdravlja je u našim rukama
U organizaciji udruge „Budi dobro“, a uz potporu Grada Zaprešića i Zagrebačke županije, održana je edukativna radionica „Hrana: put do zdravlja“ namijenjena onkološkim pacijentima, ali i svima koji su zainteresirani za zdrav način prehrane.
Radionicu je vodila magistra farmacije i fitoaromaterapeutkinja Sandra Pavić Drašković koja je o toj temi podijelila stručna saznanja, ali i savjete utemeljene na osobnom iskustvu. Naime, prije sedam godina dijagnosticiran joj je rak debelog crijeva s metastazama u jetri.
„Osjećala sam da kemoterapija i operacija nisu jedini put do izlječenja i od tog dana fokus mog učenja i istraživanja usmjeren je na proučavanje i primjenu prirodnih metoda, jačanje imunosnog sustava te osmišljavanje vlastitog antikancerogenog i protuupalnog protokola. Režim prehrane sam u potpunosti promijenila kad sam odlučila da ću investirati sve svoje resurse u poboljšanje zdravlja“, rekla je Sandra koja je danas „cancer-free“ i osjeća se izvrsno.
Iznijela je podatak da samo 5% vrsta raka ima genetsku povezanost, dok je preostalih 95% usko vezano uz način života, što govori da je ključ zdravlja često u našim rukama. Naglasila je kako je u svakodnevnu prehranu potrebno uvrstiti više svježeg i organskog voća, povrća i salata, a ono što bi bilo poželjno izbaciti ili barem reducirati su suhomesnati proizvodi, crveno meso, mliječni proizvodi, jaja, hrana u kojoj se nalaze aditivi, pojačivači okusa i konzervansi, hrana pripremljena u dubokom ulju, gazirana pića, zaslađeni napici i alkohol. Istaknula je i jednu čestu zamku u koju upadamo i kad smo uvjereni da jedemo zdrave namirnice.
„U prehrani često i unosimo zdrave namirnice, no loša kombinacija umanjuje njihovu korisnost. Primjerice, voće bi se uvijek trebalo kombinirati isključivo s drugim vrstama voća te zelenim, nježnim lisnatim povrćem poput salata ili lista koprive i maslačka, dok bi trebalo izbjegavati kombinaciju sa žitaricama, uljem, mliječnim proizvodima, orašastim plodovima i sjemenkama. Često nailazim na “gourmet” recepte koji ne uzimaju u obzir ove i druge smjernice pravilne kombinacije, što može rezultirati fermentacijom voća, stvaranjem alkohola i plinova te izazvati nadutost. Važno je svjesno kombinirati namirnice kako bismo maksimizirali njihovu nutritivnu vrijednost i podržali optimalno funkcioniranje probavnog sustava“, poručila je Sandra, a na radionici su građani imali priliku isprobati i naučiti kako spraviti zdrave i ukusne napitke.