Preventivna akcija MUP-a „Mir i dobro“

Sada već tradicionalna akcija pod nazivom „Mir i dobro“ Ministarstva unutarnjih poslova, koja je prvenstveno preventivnog karaktera, počela je 12. prosinca 2022. godine i provodit će se do 8. siječnja 2023. godine.

Poučeni dosadašnjim iskustvom i ove godine potičemo građane na suzdržavanje od korištenja pirotehničkih sredstava čime se uvelike mogu spriječiti tragične posljedice. Ova akcija provodi se na području Republike Hrvatske od 1993. godine, a organizira se kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli dostojanstveno i u miru. Osnovni cilj akcije je da se poveća opća sigurnost građana i održi povoljno stanje javnog reda i mira uz sprječavanje svih oblika zlouporaba oružja, eksplozivnih sredstava i drugih ubojitih sredstava.

Podsjećamo građane da je po Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja nije dozvoljena nabava, posjedovanje, niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3., te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe. Također, ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina samo od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama pirotehničkih sredstava za koje posjeduju odobrenje Ministarstva. Njihova uporaba je dozvoljena građanima starijim od 18 godina od 27. prosinca do 1. siječnja.

Kako bi spriječili neželjene posljedice MUP savjetuje da u ponašanju budite uzor svome djetetu te da savjetujte djecu da ne eksperimentiraju s petardama, da ne izrađuju improvizirane petarde i ne pune cijevi eksplozivnim smjesama.

Provedimo blagdane u miru!

Podijeli s prijateljima!
Skip to content