Obnova Novih dvora vrijedna 10 milijuna eura

Revitalizacija kompleksa od nacionalnog značaja

Jedna od najistaknutijih ličnosti hrvatske povijesti svakako je ban Josip Jelačić koji je za vrijeme svoga banovanja živio u Zaprešiću, gradu u kojem se danas nalazi i njegovo posljednje počivalište.

Njegovo imanje, povijesno bogatstvo u srcu grada, ostavljeno je u nasljeđe hrvatskom narodu. Tijekom povijesti je obnovljeno nekoliko zgrada, a sada su osigurana sredstva za obnovu dvorca, zgrada s desne strane Aleje Đure Jelačića i velikog romantičnog perivoja koji se proteže na više od 20 hektara.

Dugogodišnji je to san Zapreščana jer je ban Josip Jelačić s godinama postao i svojevrsni simbol grada. U kontekstu stvaranja hrvatske nacije Novi dvori su središnje mjesto, što ovom projektu daje i nacionalnu važnost.

Sredstva će biti osigurana provedbom mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) na području Urbane aglomeracije Zagreb koja se proteže i na područje grada Zaprešića, a ukupno obuhvaća 30 jedinica lokalne samouprave.

Obnovljeni i revitalizirani kompleks bit će generator turističkog razvoja Zaprešića koji se često naziva i Banov grad, a godišnje ga već sada posjeti više od 20 tisuća ljudi. Sigurno će potaknuti i brojne kulturne, društvene i gospodarske aktivnosti.

„Nakon više pokušaja prijavljivanja projekta obnove na razne natječaje, konačno smo uspjeli osigurati sredstva. Obnova dvorca i ostalih zgrada teško bi se financirala iz gradskog proračuna, iako je sredstvima Grada prije nekoliko godina obnovljena Vršilnica. Brojni posjetitelji su zahvaljujući tome došli u Zaprešić i u Nove dvore, te su ostali zadivljeni tim čarobnim ambijentom. Za koju godinu tek će zasjati svojim pravim sjajem, a na ponos svih Zapreščana“, rekao je gradonačelnik Željko Turk.

U obnovljenom dvorcu nalazit će se spomen soba bana Jelačića za koju je Grad već otkupio i vrijednu zbirku predmeta, među kojima se nalazi i Povelja o ukidanju kmetstva iz 1848. godine. Inače, sam dvorac ban Jelačić je kupio 1851. godine, a riječ je o dvorcu iz 16. stoljeća koji je danas zaštićeno kulturno dobro.

„S desne strane Aleje uredit ćemo Kukuružarnik koji će biti svjetlosna instalacija s malim amfiteatrom, jedna kuća služit će za promociju domaćih proizvoda zaprešićkog područja, a drugu će urediti TZ grada Zaprešića za potrebe turističko-informativnog centra. Obnovljeni Novi dvori promijenit će život u gradu u svakom pogledu, imaju ogroman potencijal i siguran sam da će donijeti brojne dobrobiti cjelokupnoj lokalnoj zajednici“, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Alan Labus.

U rujnu se očekuje objava poziva za izvođače radova te bi početkom iduće godine mogli započeti prvi radovi.

 

 

 

Podijeli s prijateljima!
Skip to content