Obilježen 5. Dan branitelja grada Zaprešića

45 branitelja zaprešićkog kraja izgubilo je život u obrani domovine. Prvi je bio dvadesetogodišnji Mario Brašić, koji je život izgubio 8. rujna 1991., pa je iz tog razloga taj datum simbolično izabran za Dan branitelja grada Zaprešića.

Kao i prethodne četiri godine, svečanost je započela odavanjem počasti poginulim borcima. Na spomen obilježju postavljenom upravo njima u čast, uz brojne udruge te predstavnike Grada Zaprešića, Policijske postaje i Vatrogasne zajednice, vijenac su položila i izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva branitelja i Ministarstva obrane Republike Hrvatske te Zagrebačke županije .

Nakon polaganja vijenaca, povorka predvođena velikim i malim mažoretkinjama „Jelačićkama“ te mladim snagama Puhačkog orkestra Zaprešić, uputila se prema crkvi sv. Ivana Krstitelja gdje je služena sveta misa na kojoj su pročitana imena hrabrih branitelja koji su položili živote za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, a posebnu počast odali su im članovi Kluba navijača Dinama Zaprešić paljenjem baklji na glavnom gradskom trgu.

Obilježavanje se nastavilo druženjem branitelja i građana uz nastup popularnih Gazdi, a predsjednik zaprešićke HVIDR-e, Dražen Brezec, uputio je u ime udruga proizašlih iz Domovinskog rata zahvalu sugrađanima što su se odazvali proslavi slobode koju su brojni hrvatski branitelji skupo platili.

Govor kojim je podsjetio na zasluge onih koji su stvarali Hrvatsku, održao je i potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

„Zaprešić svakim danom raste i dolaze nam novi stanovnici. Zato je važno da i oni čuju koliki je bio doprinos zaprešićkog kraja u obrani hrvatske samostalnosti i ostvarenju hrvatske slobode. Zaprešić nije bio neposredno ugrožen, a to daje posebnu vrijednost činjenici da se 2200 ljudi odazvalo u razne postrojbe hrvatske vojske, te da ih je 45 poginulo. Ova Vlada vodi brigu o hrvatskim braniteljima, usvojen je jedinstveni Zakon o pravima hrvatskih branitelja i kontinuirano se radi na tome da se ta prava dodatno unaprijede, kao i na tome da veličanstvena priča o hrabrosti hrvatskih branitelja nikada ne izblijedi“, naglasio je Božinović čestitavši na kraju svim zaprešićkim braniteljima njihov dan.

Građani Zaprešića velikim su odazivom pokazali kako sjećanje na branitelje ne blijedi i ostaje u trajnom sjećanju.

 

Podijeli s prijateljima!
Skip to content