„Klapa za najbolji dječji film“ FKVKZ-u

„Klapa za najbolji dječji film“ FKVKZ-u za film „Novine“ na Međunarodnom filmskom festivalu za djecu i mlade ZOOM.17

U Centru za kulturu mladih „Pionirski dom“ u Ljubljani 16. studenog 2023. godine je završio Međunarodni filmski festival za djecu i mlade ZOOM.17. Program se odvijao tijekom dva dana kroz radionice crtane animacije i improvizacije glume, te natjecateljski program osnovnoškolskog i srednjoškolskog filma. U oba programa FKVK Zaprešić bio je zastupljen s po jednim filmom, „Novine“ osnovnoškolaca i „Eastwood“ srednjoškolaca.

“Mi smo u srijedu 15. 11., “skoknuli” do Ljubljane na projekciju osnovnoškolskog natjecateljskog programa i dodjelu nagrada obzirom da je već spomenuti film „Novine“ dobio glavnu nagradu u svojoj kategoriji”, poručili su iz FKVKZ-a koji s ponosom prenose i  očitovanje žirija o nagrađenom filmu:

“Kratki film na maštovit način spaja animaciju i glumu kako bi prikazao dječji pogled na medijski svijet odraslih. Kad dijete otvori novine, bljesnu slike suvremenosti: vojnici i tenkovi pucaju jedni na druge; divovski brod koji tone; utakmica između dva nogometna tima. Jednostavne, ali vizualno efektne lutke i pozadine od novinskog papira oživljavaju pred našim očima. Mladi autori smisleno koriste izvorne materijale i tehniku stop animacije kako bi stvorili uvjerljivo živ svijet vijesti. Taj svijet, međutim, nije nimalo prijateljski raspoložen prema dječjem pogledu, pa na kraju završi kao hrpa papira u smeću. Otvoren kraj omogućuje gledatelju imati vlastitu interpretaciju”, tako su članovi žirija Kolja Saksida, režiser, producent i pedagog, Barbara Kelbl, scenaristica, autorica kratkih filmova i televizijskih emisija, prevoditeljica i novinarka te Aliaksandra Ihnatovich, kulturna djelatnica, feministička filmska pedagoginja, istraživačica i stvarateljica, objasnili svoju odluku.

Prisutnim autorima nagradu naziva “Klapa za najbolji dječji film” uručio je član žirija Kolja Saksida, a mi čestitamo zaprešićkim filmašima na još jednom uspjehu!

Podijeli s prijateljima!
Skip to content