Izmjene u organizaciji i naplati parkiranja

Uvođenjem eura kao službene valute u Hrvatskoj, promijenile su se i cijene naplate parkiranja na području Zaprešića. Tako od 1. siječnja cijena satne parkirališne karte u II. zoni iznosi 0,40 EUR, dok se u I. zoni sat parkiranja plaća 0,50 EUR.

Zaprešić je i dosad bio među hrvatskim gradovima s najnižim cijenama parkiranja no, dok su mnogi iskoristili konverziju za povećanje cijena, u Zaprešiću je cijena za I. zonu zaokružena na niže, pa umjesto dosadašnje 4 kune sat parkiranja sada stoji 3,77 kuna.

Sat parkiranja u II. zoni zadržao je prema konverziji jednaku cijenu, a isto vrijedi i za ostale vrste karata. Novi cjenik parkiranja možete preuzeti OVDJE.

Novost je i izmijenjena Odluka o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Zaprešića koju je donijelo Gradsko vijeće, a prema kojoj su neki od parkirališnih blokova prošireni ili umjesto dosadašnje II. zone postali I. zona. Naime, Gradu Zaprešiću i komunalnom poduzeću Zaprešić d.o.o. kao organizatoru parkiranja, upućeni su brojni prigovori i zamolbe stanara u centru grada, neposredno uz Trg Ivana Pavla II., da se riješi problem gužvi zbog cjelodnevnog parkiranja vozila.

Uvođenje I. zone naplate parkiranja u parkirališnim blokovima u praksi se pokazalo kao dobra mjera za smanjenje gužvi u strogom centru, budući da se radi o dvosatnoj izmjeni vozila te ograničenju cjelodnevnog parkiranja, osim za stanare. U tom slučaju jedino stanari imaju pravo parkiranja cijeli dan, dok svi ostali mogu parkirati vozila maksimalno do 2 sata, pa se na taj način maksimalno oslobađaju parkirališna mjesta za stanare i građane koji imaju potrebu kraćeg zadržavanja. Tako se I. zona proširila do Ulice Ante Starčevića koja je granica I. i II. zone naplate parkiranja.

Ono što je važno za stanare u blokovima koji su iz II. zone prešli u I., a koji imaju godišnju parkirališnu kartu, jest da je ona važeća do isteka.

Kada je riječ o sjevernom dijelu grada, proširena je naplata parkiranja u stambenom bloku u Ulici Antuna Mihanovića, u blizini kućnih brojeva 37 i 39 (II. zona). Razlog je također parkiranje vozila koja nemaju stanarske karte te time zauzimaju parkirališna mjesta stanarima i građanima s povlaštenom parkirališnom kartom.

Izmjene Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja pročitajte OVDJE.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content