Izložba hrvatskih božićnih jaslica u Vršilnici

Članovi Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica predstavili su ovog adventa u Vršilnici unikatne jaslice od kojih su neke nagrađivane i na svjetskim izložbama jaslica.

Riječ je o grupi građana koji su se okupili s ciljem i namjerom da promoviraju i potaknu oživljavanje jasličke produkcije te da se educira javnost i podigne razina ovog specifičnog oblika likovnog stvaralaštva. Polazeći od tradicije, udruga se izložbama redovito predstavlja domaćoj, ali i svjetskoj javnosti. Između ostalih, istaknuti treba sudjelovanje na prestižnoj izložbi ‘100 jaslica  u Vatikanu’. Ove godine, otkriva nam predsjednik Udruge Perica Novosel, čak 5 jaslica putuje na izložbu u Vatikan.

Prva izložba 100 jaslica održana je u Rimu na Piazzi del Popolo 1976. godine, a od 2018. održava se u Vatikanu. Hrvatsku od 1996. godine predstavlja Etnografski muzej Zagreb pri kojemu je 2004. osnovana Udruga prijatelja hrvatskih božićnih jaslica.

Umijeće izrade tradicijskih božićnih jaslica je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Udruga ove godine u Hrvatskoj sudjeluje na šest izložbi: u Galeriji grada Krapine, Gradskoj knjižnici Ksaver Šandor Gjalski u Zaboku, OŠ Ante Kovačića u Mariji Gorici, Udruzi Ivana Perkovca u Šenkovcu (Brdovec), Vršilnici u Novim dvorima u Zaprešiću te u Općinskoj knjižnici Bistra gdje je izložen i Novoselov rad s prošlogodišnje izložbe ‘100 jaslica u Vatikanu’.

Izložbu u Vršilnici možete razgledati sve do 6. siječnja 2023.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content