Izložba oslikanih maketa drvenih zrakoplova

U Muzeju Matije Skurjenija otvorena je skupna izložba naziva „Air Art, 1903.-2023.“ drvenih maketa dvokrilnih zrakoplova koje su oslikali renomirani svjetski i hrvatski umjetnici, a nastala je u povodu 120 godina od 1. leta zrakoplovom koji se zbio 17. prosinca 1903.godine.

Makete dvokrilnih zrakoplova oslikane unikatnim i prepoznatljivim likovnim stilom postaju prava umjetnička djela što ovoj kolekciji daje posebnu draž i zanimljivost.

“Godina 1903. važna je u svjetskim razmjerima zbog prvog leta, a kod nas je u Zaprešiću ta godina obilježena borbom za vlastitu slobodu i identitet jer se baš tada zbio protumađarski pokret na zaprešićkom kolodvoru, pa mi je drago da je ova izložba sada baš ovdje kod nas”, rekao je ravnatelj Muzeja Ante Žaja.

Početak kolekcije je 1983. godina kada se proslavljala 80. godišnjica od prvog leta braće Wright u SAD-u. Do danas je kolekcija narasla na više od 250 ručno rađenih drvenih modela i nema značajnijeg slikara i kipara koji nije pristao ostaviti svoj umjetnički trag na običnoj maketi, što se likovnom alkemijom preobrazila u skulpturalnu i pikturalnu dragocjenost.

Zamjenik gradonačelnika Zaprešića Alan Labus otvorio je izložbu rekavši: “Drago mi je da imamo ponovno priliku ugostiti u Muzeju gospodina Politea i njegovu zanimljivu zbirku i drago mi je da su u Novim dvorima, koji kreću u obnovu, svjetski i hrvatski renomirani umjetnici.”

Neka su od imena autora Gilbert & George, Missemer Martine, Erro, Sunagawa,  De Gumaraes, Caruncho, Selden, Murtić, Seder, Kožarić, Boris Bućan, Šutej, Trebotić, Lipovac, Trokut, Novak, Švaljek, Lacković-Croata, Dimitrije, Tanay, Šekoranja te Ivica Šiško koji je i bio na izložbi.

Izložba je realizirana uz tehničku pomoć Muzeja Mimara i financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH, zagrebačke županije i Grada Zaprešića, a ostaje otvorena do 15. travnja.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content