DV Maslačak – ekološka oaza u srcu grada

EKOŠKOLE KAO NAČIN ŽIVLJENJA U DV MASLAČAK

Međunarodne Eko – škole program su osmišljen za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini cjelokupnih odgojno-obrazovnih ustanova. Ideja je potaknuti djecu i mlade ljude da se aktivno uključe u zaštitu okoliša lokalne sredine u kojoj žive.

“Kroz ovaj program, djeca i mladi stječu osjećaj da mogu utjecati na lokalnu i globalnu politiku zaštite okoliša što ih vodi ka konačnom cilju stjecanja certifikata Eko – škole i prestižu koji donosi zelena zastava koja se vijori ispred njihove odgojno-obrazovne ustanove. Program Eko- škola idealan je način za odgojno-obrazovne ustanove da krenu na smislen put ka unaprjeđenju okoliša u ustanovi i lokalnoj zajednici, pozitivno utječu na život mladih ljudi, njihovih obitelji, školskog osoblja i lokalnog stanovništva te potiču lokalne vlasti na djelovanje”, rekla je Tihana Picak, defektologinja u DV Maslačak.

I Dječji vrtić Maslačak želi postati dio Eko – škole. Djeca u Vrtiću uče kolika je važnost zaštite okoliša kroz razne konkretne aktivnosti kao što su istraživanje prirodnih materijala, recikliranje i poticanje novog korištenja staklenog otpada, razvrstavanje i recikliranje otpada, uče o zdravoj prehrani i sade biljke (pšenicu i kesten). Djeca su također s odgojiteljima izradila vrtićki logo i pano te vjeruju kako će ovim aktivnostima zaslužiti dobivanje eko – zastave.

Iz DV Maslačak pozivaju lokalnu zajednicu i roditelje da im se priključe tijekom cijele godine i pridruže im se kroz razne aktivnosti kao što su: korištenje štednih žarulja u domaćinstvu, gašenje svjetla u praznim prostorijama, zatvaranje slavine da voda ne curi bez razloga, sortiranje otpada, vožnja biciklima, pješačenje i korištenje javnog prijevoza.

Također pozivaju roditelje da skupljaju plastične čepove (boca vode, ulja, omekšivača, sokova, jogurta) i na taj način podrže humanitarnu akciju „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ te da ih donesu u DV Maslačak tijekom projektnog eko tjedna od 22. do 26. travnja 2024. godine. Skupljajući plastične čepove činimo dobro za okoliš, a ujedno činimo i hvalevrijedno dobro djelo jer za kilogram plastičnih čepova Udruga oboljelih od leukemije i limfoma dobiva 0,16 eura za kupnju skupih lijekova potrebnih za liječenje bolesnika.

 

Podijeli s prijateljima!
Skip to content