25 godina turističkog razvoja grada

Turistička zajednica grada Zaprešića svečanošću je obilježila svojih 25 godina rada stavljajući naglasak na obnovu Novih dvora koji će znatno pridonijeti daljnjem razvoju turizma u našem gradu.

Gradonačelnik Zaprešića i predsjednik TZ-a Željko Turk tom je prilikom rekao da je zaprešićka Turistička zajednica stasala zajedno s gradom. „Išli smo korak po korak, a mnogi su kretali upravo iz Novih dvora, čija obnova počinje. Ban Jelačić nama je ostavio kulturno i povijesno dobro kao ostavštinu od nacionalnog značaja na kojoj možemo graditi i razvoj turizma našeg grada. Obnovom će veliki dio ovog kompleksa biti stavljen u funkciju“ rekao je Turk posebno istaknuvši ime prve direktorice Branke Barilović koja je, kako kaže, postavila temelje turizma u Zaprešiću.

Zaprešić je mjesto brojnih manifestacija

Svečanosti su, među brojnim uzvanicima, prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turizma i sporta.

Ministar Davor Božinović, i sam stanovnik Zaprešića, u svom je govoru istaknuo kako izravno prati događanja u gradu te da je Turistička zajednica posljednjih godina osobito aktivna, a što se vidi po brojnim manifestacijama koje organizira, ali i po sve većem broju građana koji na njima participiraju. „Veliki projekt obnove Jelačićevog posjeda siguran sam da će dati jednu novu kvalitetu gradu te će Zaprešić s obnovljenim Novim dvorima postati nezaobilazno mjesto za sve posjetitelje ovog dijela Hrvatske“, istaknuo je ministar Božinović.

Kulturni identitet Hrvatske

Da Novi dvori imaju prije svega kulturnu vrijednost svi su svjesni, a oko te vrijednosti može se dalje graditi i ona turistička. „Drago mi je da je nakon što je u prošlom financijskom razdoblju izrađena dokumentacija za obnovu Novih dvora, ovaj važni spomenički kompleks na inicijativu gradonačelnika Turka našao i izvor financiranja za cjelovitu obnovu. Vidi se da su najvrjedniji resursi oni koji promoviraju bogatu kulturnu baštinu. Povlačenjem sredstava EU pokazali smo da se iz zanemarenih dvoraca mogu stvarati nove vrijednosti i sadržaji“, rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Nagrađeni za razvoj turizma

Na svečanosti su dodijeljena i priznanja onim koji su proteklih 25 godina osobito radili na razvoju turizma, a laureati su Branka Barilović, Vinko Morović, Antun Brežanski, Turistička zajednica Zagrebačke županije, Konjički klub Trajbar team, Marijin dvor Lužnica te pansion Gec.

Zahvalna na nagradi prva direktorica Turističke zajednice grada Zaprešića Branka Barilović rekla je: „Mijenjali su se samo nazivi, od Turističkog saveza i Turističkog društva Općine Zaprešić pa smo jedno vrijeme bili zagrebački područni ured, do Turističke zajednice grada Zaprešića, a uvijek smo nastojali pozicionirati ovaj kraj i baviti se njime. Lijepo je vidjeti da neki novi klinci nisu zaboravili na mene i na projekte koje smo ranije započeli.“

Kao prvi gradonačelnik Zaprešića Vinko Morović rekao je da je u gradu uvijek dinamično te da je sada vrijeme za okretanje jednog novog lista papira koji bi osim događanja donio nove turističke sadržaje koji će posjetitelji pratiti, obožavati, ali i platiti.

Moderna turistička zajednica

„Mi smo danas jedna mala, moderna organizacija koja sa samo četvero zaposlenih odrađuje posao upravljanja destinacijom, organizacije manifestacija i upravljanja dvama turističko-informativnim centrima. Spajamo tradicionalno s novim i čeka nas još puno posla“, zaključio je direktor Turističke zajednice grada Zaprešića Toni Ganjto.

Valja reći kako će upravo u obnovljenim Novim dvorima i to u Kući Marof Zaprešić dobiti svoju „kuću turizma“ te će i to pridonijeti daljnjem razvoju ove važne gospodarske grane koja u sebi nosi kulturu, zabavu i doživljaj.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content