10. Memorijal okupio 40 rukometnih ekipa

U dvorani ŠRC-a Zaprešić ovog je vikenda održan deseti jubilarni Memorijal Ivica Birovčec. Na turniru je sudjelovalo ukupno 40 ekipa, dva godišta u konkurenciji dječaka i tri godišta u konkurenciji djevojčica. U dva dana natjecanja odigrane su ukupno 104 utakmice u mini rukometu.

U organizaciji MRK -a Zaprešić turnir se održava od 2014. godine, a sve u čast i spomen na velikog čovjeka i sportskog prijatelja čiji je doprinos rukometu i zaprešićkom sportu ostao urezan u sjećanje organizatora te prijatelja kluba.

Subota 17. veljače bila je rezervirana za utakmice dječaka  2014. i 2015. godišta. Tog prvog dana odigrano je ukupno 56 utakmica u obje kategorije, uključujući grupnu fazu te završnicu. Osim rukometa, prvi dan turnira obilježila je svečana ceremonija otvaranja. Ceremoniju su tradicionalno upotpunili nastupi Plesnog studija Jete te seniorki, juniorki i kadetkinja Zaprešićkih mažoretkinja Jelačićki. Turnir je kao i svake godine otvorio Filip Birovčec, sin Ivice Birovčeca, dok je predstavnik Grada Zaprešića ove godine bio zamjenik gradonačelnika Alan Labus. Osim cijele obitelji Birovčec, od gostiju na otvaranju istaknut ćemo i predsjednika gradskog vijeća te jednog od organizatora Matiju Teura, dopredsjednicu RS Zagrebačke županije Danijelu Horvat i ravnatelja Ustanove za upravljanje ŠRC Zaprešić Dražena Lacića.

“Moram reći da je predivno. Deseti Memorijal posvećen našem dragom prijatelju Ivici Birovčecu koji je bio i značajni sportski djelatnik Zaprešića. Sretni smo i ponosni što smo domaćini ovog turnira u kojem sudjeluje više od 500 rukometašica i rukometaša Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Jedno veliko hvala, prije svega organizatoru MRK-u Zaprešić, Zajednici športskih udruga grada Zaprešića i Zagrebačke županije, Turističkoj zajednici Grada te predsjedniku organizacijskog odbora gospodinu Teuru koji to već dugi niz godina jako dobro odrađuje”, poručio je zamjenik gradonačelnika gospodin Alan Labus.

U konkurenciji dječaci 2014. godište, tri najbolje ekipe bile su RK Pavleki, MRK Metalac i MRK Vidovec.

U konkurenciji dječaci 2015. godište, prve tri ekipe su RK Maksimir Pastela, RK Senj 1 i RK Dubrava.

U nedjelju 18. veljače, drugi i posljednji dan turnira igrale su djevojčice u tri kategorije: 2013., 2014. i 2015. godište. U konkurenciji djevojčica bilo je nešto manje ekipa nego kod dječaka, ukupno 17. S obzirom na manji broj ekipa u konkurenciji djevojčica sustav natjecanja bio je nešto drugačiji. U 2013. te 2014. godištu bila je samo jedna skupina (A) po godištu, dok su u 2015. ekipe bile raspoređene u dvije skupine (A i B). Također su odigrane utakmice grupne faze te razigravanja, a u konačnici i završna faza. Drugi dan turnira odigrano je ukupno 48 utakmica.

Najbolje tri ekipe u konkurenciji djevojčice 2013. godište su ŽRK Senia 1, ŽRK Zaprešić i ŽRK Gorica.

U konkurenciji djevojčice 2014. godište prva tri mjesta zauzeli su ŽRK 1234, ŽRK Vinodol i ŽRK Drenak.

Tri najbolje ekipe u konkurenciji djevojčice 2015. godište su ŽRK Udarnik, ŽRK Vinodol i ŽRK Drenak 1.

Svi rezultati desetog turnira dostupni su na mrežnim stranicama Memorijala.

“Najbitnije je da mlade sportašice i sportaši u ovoj dobi zavole rukomet, da budu redoviti, a rezultati su najmanje važni. Svake godine najbolji sudionici Memorijala dobiju zlatne, srebrne i brončane medalje, a svi sudionici dobiju i medalju kao uspomenu na ovaj turnir”, rekao je predsjednik MRK Zaprešić Josip Kovačec.

Najbolje tri ekipe u svakom godištu te u obje konkurencije (dječaci i djevojčice) osvojili su medalje i pehare, a sve ekipe koje su sudjelovale na Memorijalu su kao uspomenu sa sobom ponijele medalju za sudjelovanje. Svi posjetitelji turnira su osim u rukometu imali priliku uživati i u druženju, dobroj atmosferi i gastronomskoj ponudi u vanjskom šatoru ispred dvorane. Osim toga, u subotu se nakon ceremonije dodjele nagrada najboljim ekipama održala i seniorska utakmica između MRK Zaprešić i RK Marof nakon koje je uslijedila svirka Grupe Restart.

Zaključnu riječ dao je jedan od organizatora i začetnika ideje ovog turnira Matija Teur rekavši: “Danas muškog rukometa u Zaprešiću ne bi bilo da u jednom trenutku Ivica Birovčec nije odlučio staviti svoje ime i prezime uz klub. U trenutku velike krize i nedostatka sredstava dao je svoj neizmjeran obol očuvanju muškog rukometa u Zaprešiću. Višegodišnja sportska suradnja između nas, njega i njegove obitelji rezultirala je time da Zaprešić ima turnir u njegovo ime.”

Organizatori poručuju da dok je njih, bit će i Memorijala, a mi im čestitamo na organizaciji, a najboljima na izvrsnim rezultatima.

Fotografije: Paulina Pilić

Podijeli s prijateljima!
Skip to content