Izložba igračaka tvornice Biserka u u Muzeju M. Skurjenija

Izložba za velike i male

U Muzeju Matije Skurjenija izložene su igračke zagrebačke tvornice Biserka iz zbirke Politeo. Radi se o mnoštvu izložaka igračaka koje su se proizvodile krajem 20. stoljeća i trajno su obilježile djetinjstva brojnih generacija.

Tvornica Biserka je jedna od najznačajnijih tvornica dječjih igračaka u Hrvatskoj koja je radila do 1992. te je imala jedinstveno dopuštenje za izradu plastičnih igračaka velikog Walta Disneya, kao jedina izvan SAD-a.

Zanimljivo je da je Disney, kao veliki umjetnik 20. stoljeća, nekoliko svojih likova samo za Biserku obukao i stavio u poze koje se ne pojavljuju nigdje drugdje poput Šilje kauboja, Mickey Mousea u hlačama i Paje Patka koji drži ruke uz tijelo tako da mu se ne vide prsti, a upravo njih možete vidjeti posjetite li do 10. prosinca prekrasni izložbeni prostor zaprešićkog muzeja

Samo otvorenje izložbe obogaćeno je i posebnom izložbom radova učenika OŠ Pušća i PŠ Dubravica na temu bana Jelačića i njegove supruge Sofije. Pokazatelj je ovo kako je Muzej Matije Skurjenija mjesto umjetnosti za sve generacije.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content