Objavljen dječji slikovni rječnik Kaj je to?

Djeca odgojne skupine Sunčeka Dječjeg vrtića Maslačak i Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću objavili su dječji slikovni rječnik kajkavskog narječja naslova „Kaj je to?“. Radi se o zanimljivom projektu koji je započeo posjetom vrtićanaca Ogranku i listanjem rječnika, a nastavio se stvaranjem kartica na kojima su bili nacrtani pojmovi te je pojam ispisan na kajkavskom narječju i standardnom jeziku.

Autori ovog rječnika sva su djeca odgojne skupine, a svi su oni tijekom godine sudjelovali u međunarodnom projektu Naše male knjižnice u sklopu kojeg su se čitali slikovnice vezane uz emocije i time se još bolje sjedinili s knjigama.

U naslovu je pitanje jer je postavljanje pitanja početak najljepšeg putovanja, putovanja u svijet spoznaje. Djeca svakodnevno kreću na takvo putovanje koje ne poznaje granice i za koje ne trebaju putovnice, vize ni propusnice, ali potreban je suputnik, a najbolji su suputnici roditelji, djedovi, bake, ali i ovakvi, djeci bliski, rječnici.

Posebnost ove knjige je što su svi radovi izvorni dječji radovi, nastali u vrtiću uz pomoć odgojiteljica Tihane Mufić i Nade Pap te u sebi kriju spoj mašte i bogatstva hrvatskog jezika i narječja.

 

Podijeli s prijateljima!
Skip to content