28 godina FKVK-a Zaprešić

Prva tri kvartala 2023. godine  već su protekla i valja se osvrnuti malo preko ramena i prisjetiti se ovogodišnjih zbivanja u Foto kino video klubu Zaprešić.

Početak godine uvijek je rezerviran za Zimske filmske radionica FKVKZ-a koje traju tijekom zimskih školskih praznika. Na ovim radionicama imali su jednu skupinu mlade osnovnoškolske djece i jednu skupinu još mlađe osnovnoškolske djece koje su napravile animirane filmove Novine i Tri najbolja prijatelja. Nekima je ovo bio tek prvi film, a nekima već i četvrti ili peti, ali vjerojatno ne i posljednji.

Kao i ostale filmove nastale u klubu i ove prijavljuju na festivale i revije. Prvi ovogodišnji festivali održali su se tek u travnju, i to Festival Internacional de Cortometrajes Infantil y Juvenil Cachinus de Cine održan u gradu Cilleros u Španjolskoj s filmovima Dva kralja i Sjene, Fresh International Film Festival, Irska, grad Limerick, s filmom Loše kampiranje, 9. SIFFCY (Smile International film festival for children & youth), New Delhi, Indija, na kojima su bila prikazana tri zaprešićka filma – Djevojčica i pas, Različitost spašava, Invazija smeća.

Prije toga, u veljači, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću prikazali su remasterizirani film Anno domini MDLXXIII u sklopu izložbe radova Ivana Čede Ostreša Triptih Seljačke bune posvećene 450. obljetnici Seljačke bune. Film je nastao 2007. godine na temelju fotografija Damira Kosira dok montažu potpisuje Miroslav Klarić.

U travnju je u organizaciji Udruge solidarnosti mladih – SOMA održana radionica medijske pismenosti „Mediji i društvo” kojom prilikom je predstavljen film Tko to tamo kopa filmske družine OŠ Ivana Perkovca iz Šenkovca nastao u suradnji s FKVKZ-om.

U svibnju na Timeline Film Festivalu u gradu Carate Brianza u Italiji prikazan je film Sjene, a na 16. međunarodnom festivalu kratkih filmova Corti a Ponte, također u Italiji, u mjestu Ponte San Nicolò prikazan je film Život glista koji je osvojio i nagradu žirija mladih.

Lipanj je započeo s domaćim 14. Internacionalnim festivalom animiranog filma djece i mladih VAFI&RAFI u Varaždinu gdje je uvršteno pet filmova nastalih u FKVKZ-u: Tri najbolja prijatelja, Različitost spašava, Jedna je mačka mnogo jela, Sjene te Orfej i Euridika, a Različitost spašava donio je u naš klub čak dvije prve nagrade – u kategoriji MINI te Plavi VAFI. U Karlovcu je održan program Stop Motion Scena 2023 gdje je prikazano čak sedam filmova: Različitost spašava, Mislim da si jednom, Novine, 4 puža, Invazija smeća, Orfej i Euridika i Televiziran, te su osvojili nagrade „Najbolji film” u kategorijama „niži razredi osnovne škole” za Različitost spašava i „mladi od 15 do 30 godina” za film Mislim da si jednom. U kategoriji „viši razredi osnovne škole”. Posebno priznanje dobio je film Novine.

Odmah nakon završetka školske godine u lipnju započele su i Ljetne filmske radionice na kojima je sudjelovalo četrnaest polaznika u dvije osnovnoškolske grupe i koje su snimile dva animirana filma – Ljeto iz svemira te „Dosadna” radionica.

Hrvatski filmski savez organizirao je u srpnju Filmski kamp za djecu i mlade u Fužinama na kojima je sudjelovalo troje članova: Julija Jagodić, Gita Vujnovac i Petar Miklenić. To im je bio dio nagrade osvojene na prošlogodišnjoj Reviji djece i iskustva s kampa su izvrsna.

Krajem srpnja u sklopu MARS Festivala koji se održava na Mljetu prikazan je veći broj filmova članova FKVKZ-a u sklopu programa za djecu i za odrasle. Prikazani su recentniji filmovi Eastwood, Čaj za dvoje, Mislim da si jednom i Horror Vacui, i oni malo starijih datuma, Dome, slatki dome, Mica-tica, Zeka peka, Ulov, Zaljubljen, Dr. Sveznalica i Prvo su došli…

U kolovozu je održan Open Air Filmfest Weiterstadt u Njemačkoj gdje su prikazani filmovi Dva kralja, Nema mira i Različitost spašava. U Jagodini, Republika Srbija, održan je 11. Animator Fest na kojem su imali u konkurenciji šest filmova: Loše kampiranje, Različitost spašava, Tri najbolja prijatelja, Čaj za dvoje, Orfej i Euridika i Eastwood, a filmu Čaj za dvoje dodijeljeno je posebno priznanje. Film Monotonija selektiran je u program festivala 11. Super Inetrnational Teenager Film Festival u Bukureštu, Rumunjska.

U rujnu na 28. Filmskoj reviji mladeži u Karlovcu sudjelovali su (i prisustvovali) autori i voditelji filmova Horror Vacui i Eastwood. U San Franciscu, SAD, održan je mali festival Noe Valley Girls Film Festival gdje su uvršteni filmovi Pas i dućan, Čaj za dvoje i Život tigrova, a ovom posljednjem je dodijeljena i treća nagrada u kategoriji djece do 11 godina. 8. Svjetski dječji festival animiranog filma “Zlatni puž” održan je u Vranju, Republika Srbija, gdje je uvršteno pet filmova: Dva kralja, Nema mira, Različitost spašava, Sjene i 4 puža. Film Nema mira osvojio je prvu nagradu, a Različitost spašava posebno priznanje. Film Invazija smeća prikazan je na 11. Seoul International Children’s Film Festivalu, Južna Koreja i tamo mu je dodijeljeno posebno priznanje „Participation Prize”. Horror Vacui bio je uvršten u službeni program na festivalu Reels on Wheels u Hannoveru, Njemačka. Posljednjeg vikenda u rujnu održan je 4. Multimost Fest u Sremskim Karlovcima u Srbiji s dva naša filma u konkurenciji: Čaj za dvoje i Eastwood, a Čaj za dvoje nagrađen je 2. mjestom u kategoriji Filmovi djece.

Naravno, tijekom rujna započeli su upisi polaznika, djece i mladih, u grupe u školskoj godini 2023./2024. koje će se još uvijek održavati u skučenijim uvjetima na adresi Matije Gupca 4, a Klub je predstavljen i na 4. Malom sajmu izvanškolskih aktivnosti kojeg je organizirao Grad Zaprešić na Trgu Ivana Pavla II., poznatoj Kockici.

U prvom tjednu listopada u Zagrebu je održana 61. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece gdje je FKVKZ bio zastupljen s deset filmova u konkurenciji: Bezgovorna zbrka, Čaj za dvoje, Invazija smeća, Lovro i Bobi, Marketplace, Od svađe do prijateljstva, Praizlet, Skijanje, T-Rex glistix i Život tigrova. A s ove najveće nacionalne manifestacije dječjeg filmskog stvaralaštva u Zaprešić su se vratili s čak pet nagrada. Tako je Ocjenjivački sud djece dodijelio treću nagradu filmu Praizlet, drugu nagradu animaciji Skijanje, a prvu nagradu je dodijelio filmu Invazija smeća. Stručni ocjenjivački sud je treću nagradu za animirani film dodijelio filmu Čaj za dvoje, dok je prvu nagradu osvojila animacija T-Rex glistix.

Otprilike u isto vrijeme u listopadu osam filmova je prikazano na 9. Međunarodnom festivalu kratkog filma “Kratka forma” u Gornjem Milanovcu, Republika Srbija, i to: Tri najbolja prijatelja, T-Rex glistix, Pas i dućan, Pad Gingergrada, Od svađe do prijateljstva, Novine, Lovro i Bobi te Čaj za dvoje.

U najavi je još nekoliko festivala do kraja ove godine. U nastavku listopada održavaju se festivali YOUKI – International Youth Media Festival u austrijskom gradu Welsu na kojem je film Mislim da si jednom, 11. MiCe – Mostra International Cinema Educatiu, Španjolska, s filmovima Dva kralja i Sjene, Tbilisi Sunrise u Gruziji gdje su filmovi Novine, Čaj za dvoje i Različitost spašava. Krajem listopada održavaju se dva domaća festivala, u Dubrovniku je Dubrovnik film festival na kojem su uvršteni filmovi Horror Vacui i Nostalgija, a u Luki je FIFES Junior na kojem imamo filmove Od svađe do prijateljstva, T-Rex glistix i Eastwood. Početkom studenog u Brazilu, Rio de Janeiru, održava se 17. međunarodni festival animacije Anim!Arte gdje ćemo biti izastupljeni s čak 12 animiranih filmova: 4 puža, Različitost spašava, Kopači zlata, Život tigrova, Sjene, Skijanje, T-Rex glistix, Čaj za dvoje, Pad Gingergrada, Bezgovorna zbrka, Nema mira te Invazija smeća. Tjedan iza toga odvija se još jedan festival animiranih filmova, 18. Festival Animanie u gradu Plzen u Češkoj gdje imaju pet filmova u službenoj konkurenciji: 4 puža, Tri najbolja prijatelja, T-Rex glistix, Horror Vacui i Invazija smeća. U studenom se u kinima u Glini i Zagrebu, ali i online, odvija 15. Festival prava djece u čijem programu sudjeluju s dva filma: Čaj za dvoje i Invazija smeća.

„Svakako treba najaviti i obilježavanje 28. obljetnice našeg kluba s tradicionalnom projekcijom izbora klupskih filmova i svime ostalim što ide uz to, pa možete odmah zabilježiti datum – 2. studenoga 2023., 19,00 sati u zaprešićkoj Vršilnici“, poručio je jedan od voditelja FKVKZ-a Jadranko Lopatić.

Kraj ove kalendarske godine i zimski školski praznici opet su rezervirani za Zimske filmske radionice za djecu i mladež.

„S tugom se sjećamo naša dva člana koji su nas napustili ove godine, Damira Kosira i Mladena Kovačića – Roka, obojica naši najstariji članovi od osnutka kluba koji su svakako dali svoj doprinos uspješnosti i prepoznatljivosti FKVKZ-a. Neka im je laka zemlja“, istaknuo je Lopatić.

O svim prošlim klupskim događanjima, kao i sva buduća zbivanja glede Foto kino video kluba Zaprešić možete u detalje pročitati, prolistati i pogledati na našim web stranicama www.fkvkz.hr, i to ne samo vijesti nego i snimljene filmove od ove godine, kao i unatrag svih 28 godina postojanja kluba.

Statistički sažetak: U 2023. godini brojimo (za sada) sudjelovanja na 27 festivala, njih osam u Hrvatskoj i 19 okolo-naokolo: Španjolskoj, Irskoj, Indiji, Italiji, Južnoj Koreji, Njemačkoj, Srbiji, Austriji, Gruziji, SAD-u, Rumunjskoj, Češkoj i Brazilu. Osvojili smo osam prvih nagrada, dvije druge, tri treće i četiri priznanja. Snimljena su 22 filma ukupnog trajanja 58 minuta i održane su dvije filmske radionice.

„Filmovi, festivali i nagrade tek su onaj vrh sante koja izviruje, dok ono bitno ostaje pomalo sakriveno, a u našem slučaju to su prije svega naši članovi koji su zaslužni za sve naše uspjehe pa i samo postojanje kluba. I nekako se osjećamo dužni nabrojati autore svih spomenutih filmova, nek’ se čuje i njihovo ime“, dodaje Lopatić.

Novine, animirani, 2 min. 22 sek., 2023. – Juraj Škovrlj, Dorotea Bukvić, Tonka Krnić, Niko Karaula, Vid Balja, Nola Škrbec, Frane Krnić, Mihael Dučak
Tri najbolja prijatelja, animirani, 2 min., 2023. – Marin Doko, Lovro Miljenović, Iva Miljenović, Fran Stanić, Ema Stanić, Borna Škovrlj, Helena Bukvić, Roko Karaula
Dva kralja, animirani, 1 min. 52 sek., 2022. – Ivor Krčelić
Sjene, animirani, 3 min. 1 sek., 2022. – Petar Miklenić, Gita Vujnovac, Julija Jagodić
Loše kampiranje, animirani, 2 min. 19 sek., 2022. – Juraj Škovrlj, Niko Karaula, Frane Krnić
Djevojčica i pas, animirani, 1 min. 21 sek., 2022. – Ines Himmelreich
Različitost spašava, animirani, 3 min. 13 sek., 2022. – Bruna Benčić, Ivor Benčić
Invazija smeća, animirani, 3 min. 6 sek., 2022. – Dora Bosnić, Juraj Car, Lucija Faltak, Hana Hohnjec, Leonarda Mešeg, Magdalena Mileusnić, Nola Škrbec
Tko to tamo kopa, dokumentarni, 10 min. 36 sek., 2022. – Matija Gagulić, Borna Novak, Leonarda Bučar, Oliver Klepac, Leo Mršić, Petra Filipović, Nika Šoštarić, Kaja Avdić, Josip Buinac, Sara Kovačić
Život glista, animirani, 2 min. 55 sek., 2021. – Bruna Benčić, Juraj Car, Vid Car, Ivor Krčelić, Magdalena Mileusnić, Mateo Ostreš , Aria Ožbolt
Jedna je mačka mnogo jela, animirani, 2 min. 21 sek., 2022. – Katarina Jakus, Lana Leljak, Laura Kekez
Orfej i Euridika, animirani, 2 min. 24 sek., 2022. – Lara Filipović, Klara Šeatović, Martina Pervan, Matej Tomić
Mislim da si jednom, animirani, 3 min. 39 sek., 2022. – Lucija Petkoviček
4 puža, animirani, 2 min 54 sek., 2022. – Ivor Benčić, Bruna Benčić, Ines Himmelreich, Lovro Miljenović, Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić, Ema Stanić, Franjo Stanić, Korina Prša, Vid Car, Gabriel Mileusnić
Televiziran, animirani, 2 min. 30 sek., 2022. – Josip Skledar, Petra Krišković, Jurica Nikolić, Katarina Ivanković, Janko Gross, Marta Barlović, Hana Tomić, Matej Tomić, Jelena Horvat, Borna Benčić, Lara Jakovina, Lucija Petkoviček, Mia Banovac
Ljeto iz svemira, animirani, 3 min. 8 sek., 2023. – Dora Bosnić, Juraj Car, Vid Car, Magdalena Mileusnić, Gabriel Oršić, Simona Sermazi
“Dosadna” radionica, animirani, 4 min. 6 sek., 2023. – Bruna Benčić, Ivor Benčić, Eva Boras, Hana Švigir, Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić, Kaja Klarić
Eastwood, animirani, 1 min. 3 sek. 2023. – Filip Prša
Čaj za dvoje, animirani, 2 min. 7 sek., 2023. – Dora Bosnić
Horror Vacui, animirani, 3 min. 49 sek., 2023. – Lara Jakovina
Dome, slatki dome, animirani, 2 min. 3 sek., 2017. – polaznici radionice u CTK Križ
Mica-tica, animirani, 2 min. 3 sek., 2018. – polaznici radionice u CTK Križ
Zeka peka, animiarni, 2 min. 31 sek., 2016. – Marta Bregeš, Marija Nikolić, Lucija Majnarić
Ulov, animirani, 2 min., 2015. – Lucija Majnarić, Leda Globan, Dario Komar, Bruno Rendulić
Zaljubljen, animirani, 1 min. 7 sek., 2018. – Karla Puhak, Isabela Franolić, Toni Novak
Dr. Sveznalica, animirani, 1 min. 52 sek., 2017. – Lucija Majnarić, Marija Nikolić
Prvo su došli…, animirani, 1 min. 10 sek., 2019. – Josip Skledar, Jurica Nikolić
Nema mira, animirani, 4 min. 3 sek., 2022. – Bruna Benčić, Ivor Benčić, Dorotea Bukvić, Helena Bukvić, Mihael Dučak, Ivan Kosić, Frane Krnić, Borna Škovrlj, Juraj Škovrlj
Monotonija, ostale vrste, 4 min. 31 sek., 2022. – Katarina Ivanković, Hana Tomić, Dorja Žuvela
Pas i dućan, animirani, 1 min. 36 sek., 2023. – Nola Škrbec
Život tigrova, animirani, 1 min. 33 sek., 2023. – Ines Himmelreich
Bezgovorna zbrka, animirani, 2 min. 47 sek., 2023. – Sara Biškup, Tara Jović, Magdalena Raković
Lovro i Bobi, animirani, 1 min. 58 sek., 2023. – Lovro Miljenović
Marketplace, animirani, 4 min. 24 sek., 2022. – grupa autora, Základní škola amateřská škola Hranice, Struhlovsko, Czech Republic; Colegio Virgen Mediadora Fundación Educativa Francisco Coll, Spain; Agrupamento de Escolas Cego do Maio, Portugal; OŠ Otona Ivekovića Zagreb
Od svađe do prijateljstva, animirani, 2 min. 35 sek., 2023. – Dora Klarić, Jakov Klarić, Lili Klarić, Kaja Klarić
Praizlet, animirani, 1 min. 42 sek., 2023. – Petra Kolanović
Skijanje, animirani, 1 min. 50 sek., 2023. – Juraj Škovrlj, Niko Karaula, Roko Karaula
T-Rex glistix, animirani, 2 min. 2 sek., 2023. – Bruna Benčić, Ivor Benčić
Pad Gingergrada, animirani, 2 min. 22 sek., 2023. – Lana Leljak, Laura Kekez
Nostalgija, igrani, 4 min. 6 sek., 2023. – Hana Tomić, Martina Pervan, Katarina Ivanković
Kopači zlata, animirani, 3 min. 11 sek., 2021. – Roko Damiani

Podijeli s prijateljima!
Skip to content