Zaprešić u društvu najrazvijenijih gradova

Zaprešić je Odlukom Vlade Republike Hrvatske, koja je donesena na sjednici održanoj 4. siječnja 2024., ponovno uvršten među najrazvijenije gradove Hrvatske. Prema indeksu nalazi se u VIII. skupini s najrazvijenijim gradovima Hrvatske.

Indeks razvijenosti donosi se prema sljedećim pokazateljima: stopi nezaposlenosti, dohotku po stanovniku, proračunskim prihodima jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave po stanovniku, općem kretanju stanovništva, stopi obrazovanosti, te indeksu starenja.

 “Ponosni smo što smo ostali u grupi najrazvijenijih hrvatskih gradova i svaka druga skupina bila bi za nas veliko iznenađenje. Iako smo u društvu najrazvijenijih, povukli smo značajna europska sredstva, a to očekujemo i u narednom periodu za velike projekte poput obnove Novih dvora Jelačićevih, razne prometno-komunalne projekte, izgradnju nove osnovne škole i druge projekte. Jasno je da zbog visokog stupnja razvijenosti ne dobivamo dodatne bodove na određenim natječajima, ali cilj takvih natječaja upravo je taj da kroz ovakav sustav bodovanja manje razvijene sredine dobiju određene olakšice. No postoje razni natječaji, čeka nas 26 milijardi eura do 2027. godine i za svakoga tko ima dobar projekt siguran sam da će se naći sredstva koja će pomoći razvoju lokalnih sredina, ali i države u cjelini”, rekao je gradonačelnik Željko Turk.

Na najvišem stupnju razvijenosti je i Zagrebačka županija te se i dalje nalazi u IV. najuspješnijoj skupini razvijenosti jedinica lokalne samouprave.

U odnosu na indeks razvijenosti iz 2018., kada je u Hrvatskoj bilo 304 jedinica lokalne samouprave koje su bile ispodprosječno razvijene, te 252 koje su bile iznadprosječno razvijene, prema novim indeksima razvijenosti 287 jedinica lokalne samouprave ima indeks ispodprosječne razvijenosti, dok njih 269 ima indeks iznadprosječne razvijenosti. U odnosu na 2018. godinu, danas imamo 17 više iznadprosječno razvijenih gradova i općina.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content