Zaprešić je zvijezda Noći muzeja

Avangarda u Vršilnici

U sklopu Noći muzeja 2023., u petak 27. siječnja, u Vršilnici je otvorena izložba Sloboda mog uma. Avangardne umjetnice iz Kolekcije Marinko Sudac čiji su organizatori Grad Zaprešić i Zaklada Marinko Sudac. Grupna je to izložba isključivo umjetnica, koja pokazuje raznolike kreativne prakse umjetnica 20. stoljeća iz regije i šire.

„Drago mi je da je upravo poseban prostor naše Vršilnice mjesto na kojem su vrata umjetnosti uvijek otvorena, a posebno za one koje su često marginalizirane i nepravedno zapostavljane, da je to mjesto upoznavanja s avangardnom umjetnosti i da je Zaprešić na poseban način obilježio Noć muzeja“, rekao je gradonačelnik Turk na otvorenju izložbe kojoj su prisustvovali brojni uvaženi gosti, od ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac i veleposlanika Talijanske Republike Nj.E. Pierfrancesca Sacca, do predstavnika veleposlanstava Češke, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i Ureda za osobe s invaliditetom te velikog broja ljubitelja likovne umjetnosti.

Kustosica izložbe je Dorotea Fotivec Očić, dok postav izložbe potpisuje Davor Mateković i studio Proarh, a vizualni identitet Bruketa&Žinić&Grey. Na otvorenju je o postavu izložbe govorio povjesničar umjetnosti Jerko Denegri istaknuvši važnost izlaganja radova umjetnica i avangardne umjetnosti.

U Vršilnici su u sklopu izložbe izloženi radovi Marine Abramović, Galine Bitt, MC Coble, Lucie di Luciano, Nuše Dragan, Eulàlije Grau, Sanje Iveković, Kataline Ladik, Milice Kecman / Lipa Mill, Běle Kolářová, Natalije LL, Dóre Maurer, Ewe Partum, Bogdanke Poznanović, Takako Saito, Jane Shejbalová-Želibská, Ivane Tomljenović-Meller, Terese Tyszkiewicz, Ruth Wolf-Rehfeldt i drugih istaknutih umjetnica.

Kroz povijest, žene koje su težile umjetničkoj karijeri suočavale su se s izazovima kao što su društveno neodobravanje i ograničene mogućnosti obrazovanja, no ovakve izložbe pokušavaju pridonijeti njihovoj vidljivosti i prevrednovanju.

Više o izložbi na mrežnoj stranici Vršilnice.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content