U Zaprešić stigla prva električna čistilica

Voznom parku zaprešićkog komunalnog poduzeća pridružila se potpuno električna čistilica za čiju je nabavu krajem prošle godine potpisan ugovor s tvrtkom RASCO d.o.o., hrvatskim proizvođačem profesionalne opreme za održavanje prometne infrastrukture u Europi.

Podsjećamo, kroz javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o sufinanciranju nabave komunalnih vozila i plovila na alternativna goriva, komunalnom poduzeću Zaprešić d.o.o. odobrena su sredstva za nabavu električne čistilice vrijedne 1,6 milijuna kuna (bez PDV-a), od čega je 40% sufinancirao Fond, dok je ostatak podmiren sredstvima komunalnog poduzeća.

Ono sad raspolaže s tri male i jednom velikom kamionskom čistilicom, a ovo je prva na električni pogon i ima jednu od najvećih baterija u svojoj klasi koja korisnicima omogućava rad od gotovo 8 sati bez napajanja. Član Uprave tvrtke RASCO Mario Štefanec pojasnio je da je proizvod u potpunosti razvijen u Hrvatskoj, u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva. „Vozilo je prvi put javnosti predstavljeno početkom prošle godine, a nakon brojnih strojeva koje smo prodali diljem Europe, veseli nas što je Zaprešić prvi hrvatski grad čije će ulice čistiti LYNX Charge“, rekao je.

„Trend je u Europi i u svijetu da se sve više fosilna goriva zamjenjuju alternativnim izvorima energije, a ovo je jedan od koraka našeg komunalnog poduzeća u tom smjeru“, izjavio je direktor Domagoj Mikuš izrazivši posebno zadovoljstvo što je ugovor o nabavi čistilice sklopljen baš s hrvatskim proizvođačem. Najavio je i da je u pripremi projektna dokumentacija za ugradnju solara na objekte u vlasništvu poduzeća. „Namjera nam je energetski biti što neovisniji i da naš otisak CO2 u Zaprešiću bude što manji”, poručio je.

„Naša radna jedinica ima četiri električna tricikla, a nabavom nove čistilice potvrđujemo politiku ekološke osviještenosti. Još jedna njezina prednost, a koju dosad nismo imali, je treća četka koja ima mogućnost skidanja korova s rubnjaka i pločnika, što će nam, vjerujem, uštedjeti vremena i novca”, izjavio je Luka Sinković, voditelj Održavanja javno-prometnih, zelenih površina i tržnica Zaprešića d.o.o.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content