Postavljaju se tri nove fotonaponske elektrane

U sklopu projekta “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju” u tijeku je postavljanje solarnih elektrana na zgrade Dječjeg vrtića Vrtuljak, OŠ Ljudevita Gaja i Gradske uprave.

Projekt, koji ima za cilj povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije, financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,1 milijun eura bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.

Nositelj projekta je Istarska županija, a uz Zaprešić, partneri su gradovi Poreč, Pula, Cres, Čakovec i Ivanić Grad te Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ), Greenstaat Energy AS i Stiftelsen Seed Forum Norway.

Vrijednost aktivnosti koje se odnose na Grad Zaprešić iznosi 285.000,00 eura. Fotonaponska elektrana Gradske uprave Grada Zaprešića bit će ukupne priključne snage u smjeru predaje u mrežu 71,42 kW, Dječjeg vrtića Vrtuljak 85,60 kW, a Osnovne škole Ljudevita Gaja 74,78 kW.

Po provedbi ovog projekta Grad Zaprešić će imati ukupno 4 instalirane fotonaponske elektrane na javnim objektima, budući da je ranije jedna postavljena na sportskoj dvorani OŠ Antuna Augustinčića.

Grad Zaprešić nastavit će kroz razne aktivnosti davati svoj doprinos energetskoj tranziciji na više polja, uz energetske obnove javnih zgrada u planu su i tribine za građane na temu obnovljivih izvora energije, osobito solarne energije.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content