Svjetski dan svjesnosti o autizmu, projekt Posebno prijateljstvo

Svaka je osoba posebna i drugačija

Udruga Rubikon, koja svoj rad usmjerava na djecu i odrasle s autizmom i ostalim razvojnim teškoćama, u povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu organizirala je dva vrlo zanimljiva predavanja. Prvo je održala učiteljica PŠ Pojatno Danijela Lacković koja je iznijela svoja iskustva u radu s djetetom s autizmom u sklopu redovne nastave. Njezin je razred predstavio i odličan projekt u sklopu Građanskog odgoja u kojem su se bavili pitanjem autizma, ali i pravom osoba s autizmom na obrazovanje.

Drugo je predavanje održala Maja Stanišić, edukatorica rehabilitatorica u posebnom razrednom odjeljenju za djecu s poremećajem iz spektra autizma u OŠ A. Augustinčića. Govorila je o senzornim aspektima osoba s autizmom i pristupima senzornoj terapiji.

Učenici PŠ Pojatno posjetili su i Gradsku upravu te u njoj prezentirali svoj izniman projekt koji za cilj ima stvaranje i njegovanje ugodnog razrednog ozračja i prijateljskih odnosa među učenicima. U svom su projektu istražili zakone, proučavali posebnosti osoba s autizmom, čitali slikovnice na temu autizma i tako ozračje u svojoj učionici učinili ugodnim za sve.

Zamjenik gradonačelnika Alan Labus istaknuo je kako je ovo jedan od projekata od kojeg bi mnogi mogli puno naučiti. „Oni podižu svjesnost o tome da postoje djeca s posebnim potrebama. Bilo nam je čast čuti kako djeca vide taj problem, kako ga oni rješavaju i koji su njihovi primjeri za dobre prakse“, rekao je zamjenik Labus.

Zaprešić je prvi grad koji je 2013. uveo poseban razredni odjel za školovanje učenika s PSA, a drugi takav odjel otvoren je 2017. godine. 2021. otvoren je posebni razredni odjel za učenike u dobi od 15 i 17 godina, a sve kako bi se olakšalo njihovo obrazovanje.

Učenici PŠ Pojatno predstavljaju svoj projekt u Gradskoj upravi
Puna dvorana na programu u povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu
Edukatorica rehabilitatorica Maja Stanišić držala je predavanje o senzorici
Podijeli s prijateljima!
Skip to content