Saniraju se posljedice jučerašnjeg nevremena

Jučerašnje olujno nevrijeme Zaprešiću je nanijelo velike štete koje se i danas zbrajaju i saniraju, a grad su obišli gradonačelnik Željko Turk i članovi Stožera civilne zaštite Grada Zaprešića.

„Ono što je najvažnije u ovoj nesreći je da smo prošli bez ljudskih žrtava. Mnogo stabala se srušilo na javne površine, obiteljske kuće te ima mnogo oštećenih krovova. Bilo je problema i s električnom energijom, 80% grada i zaprešićkog kraja bilo je bez struje, a HEP i danas otklanja kvarove na sustavu. Odmah su se nakon oluje aktivirale sve žurne službe i civilna zaštita te je na terenu bilo više od 150 ljudi. Zahvaljujem svim službama i pripadnicima civilne zaštite što su i ovog puta promptno, pa i herojski reagirali kako bi stabilizirali situaciju i pomogli svojim sugrađanima“, rekao je gradonačelnik te poručio kako će uputiti zahtjev županu Zagrebačke županije za proglašavanjem elementarne nepogode.

Kao što je bio slučaj nakon potresa, Grad Zaprešić ponudio je pomoć oko privremenog smještaja građanima ukoliko zbog nastale štete nemaju uvjete ostati kod kuće, a osigurane su i zaštitne folije za pokrivanje krovova koje se mogu preuzeti u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe (Zelengaj 15).

Zaprešićki vatrogasci su odradili 134 intervencije, a sve raspoložive snage su i dalje na terenu. Zapovjednik JVP grada Zaprešića Željko Barun izvijestio je kako se štete saniraju prema prioritetima i da će biti obrađene sve prijave upućene u njihov centar te uputio zahvalu građanima koji su pomagali raščistiti glavne prometnice, ali i onima koji su im olakšali posao samostalnim saniranjem manjih šteta na svojim objektima.

Policijski službenici PP Zaprešić odradili su sedamdesetak intervencija po dojavama građana o potrebnoj pomoći pri zaštiti života i imovine te osiguranja nesmetanog prometovanja. „Zabilježili smo veći broj oštećenja vozila, privatnih i gospodarskih objekata, a i danas dobivamo dojave koje evidentiramo. Apeliramo na građane da se oprezno kreću gradom dok se sve ne raščisti, a posebno da poštuju obilježene lokacije gdje je opasnost od urušavanja izraženija, konkretno, u Novim dvorima i uz jezero Zajarki“, poručio je načelnik PP Zaprešić Matej Šućur.

I sve raspoložive snage komunalnog poduzeća bile su na terenu, a primarni posao je bio omogućiti prohodnost glavnih prometnica, no pomagali su i vatrogascima pri sanaciji dimnjaka. Danas je na terenu desetak ekipa, a direktor Domagoj Mikuš najavljuje da će čišćenje javnih površina i uklanjanje opasnih stabala trajati još danima zbog čega moli građane za razumijevanje i strpljenje. Također, poziva da komunalnom dojave uoče li negdje opasnost od urušavanja stabala kako bi mogli pravovremeno reagirati. „Puno će nam pomoći građani koji mogu sami počistiti stabla i granje sa svojih posjeda. Još jučer smo na više lokacija u gradu postavili kontejnere gdje se mogu ubacivati zelenilo i drugi materijal s krovova, a moguće ih je odložiti i u reciklažnom dvorištu ili kod uređaja za pročišćavanje u Kolodvorskoj ulici“, rekao je.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content