Film o Vanki, umjetniku nevjerojatne biografije i fantastičnih djela

Potaknuti najavljenim preimenovanjem OŠ Kupljenovo u OŠ Maksimilijana Vanke Grad Zaprešić, Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću i OŠ Kupljenovo organizirali su projekciju filma Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije. Radi se o dokumentarnom filmu koji donosi detalje iz života ovog iznimnog slikara koji je svoje djetinjstvo proveo u Kupljenovu, a nakon čega ga je životni put odveo preko Zagreba i Belgije do Amerike gdje je proveo veći dio svog života.

Na projekciji su sudjelovali i autori filma, redatelj Branko Ivanda i Nevenka Posavec Komarica čiju se priču otkrivanja Vanke prati u filmu. „Vanku sam otkrila slučajno, a od njegove sam udovice i kćeri puno toga saznala. Bio je svestrani umjetnik, a sangvin tehniku prekrasne crvene krede uveo je u hrvatsko slikarstvo, bio je i profesor na Likovnoj akademiji od 1910. do 1929. Njegova djela uglavnom se drže u neopravdano depoima, a iz Amerike sam za izložbu 2002. godine dovezla 172 eksponata pa su ipak pokazana hrvatskoj javnosti“, rekla je Komarica.

„Radeći film o Vanki tijekom 6 godina bilo je i fizički napornih trenutaka, ali i užitaka. Vanka je jedna zagonetna ličnost i pravi umjetnik i bilo mi je pravo zadovoljstvo ići njegovim tragom i slijediti Nenu Komaricu i njenu opsesiju Vankom koju je i na mene prenijela, a ja se nadam da sam ovim filmom i na publiku uspio prenijeti dio te opsesije“, istaknuo je redatelj Ivanda.

„Želimo da ljudi Kupljenova, Zaprešića, Hrvatske i svijeta znaju tko je Vanka, želimo vidjeti više njegovih djela u muzejima i galerijama. Dio teksta romansirane Vankine biografije imamo u zbornicima iz 1997. i onom iz 2000. godine, a možda u godinama koje dolaze uspijemo objaviti prijevod cijeloga romana Zipka života Louisa Adamiča, velikog Vankinog prijatelja”, rekla je Višnja Poropat Vujnovac, predsjednica OMH u Zaprešiću.

Ovim je filmom Vanka doveden u Zaprešić, a bit će vraćen i u Kupljenovo kada škola po njemu dobije ime.

 

Podijeli s prijateljima!
Skip to content