Predstavljen projekt obnove Novih dvora

Dugogodišnji plan obnove Novih dvora, nekadašnjeg posjeda bana Josipa Jelačića u Zaprešiću, kreće u svoju realizaciju. Sredstva će biti osigurana provedbom mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja na području Urbane aglomeracije Zagreb koja se proteže i na područje grada Zaprešića, a ukupno obuhvaća 30 jedinica lokalne samouprave.

„Predviđamo da će se od listopada 2023. do siječnja 2024. provoditi postupak javne nabave za izvođenje radova obnove kompleksa te da ćemo na proljeće 2024. krenuti s radovima na obnovi. Predviđeno trajanje radova je 24 mjeseca, a u tijeku radova na obnovi provest će se i postupci javnih nabava za unutrašnje uređenje“, pojasnio je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk tijek samog projekta.

U obnovljenom dvorcu nalazit će se spomen soba bana Jelačića za koju je Grad već otkupio i vrijednu zbirku predmeta, među kojima se nalazi i Povelja o ukidanju kmetstva iz 1848. godine. Njegova će obnova stajati 4 i pol milijuna eura, dok je za unutarnje opremanje predviđen iznos od milijun i 500 tisuća eura.

S desne strane Aleje uredit će se Kukuružarnik koji će biti svjetlosna instalacija s malim amfiteatrom, a predviđena vrijednost njegove obnove je 600.000 eura. Bit će uređen i perivoj čija je obnova vrijedna oko 700.000 eura.

Dvije gospodarsko-stambene zgrade također idu u obnovu. Jedna zgrada služit će za promociju domaćih proizvoda zaprešićkog područja, a drugu će urediti TZ grada Zaprešića za potrebe turističko-informativnog centra. Obje investicijske vrijednosti su 2.700.000 eura.

Obnovljeni Novi dvori promijenit će život u gradu u svakom pogledu, imaju ogroman potencijal i zasigurno će donijeti brojne dobrobiti cjelokupnoj lokalnoj zajednici.

Zamjenik gradonačelnika Alan Labus podsjetio je da je Grad Zaprešić u posjed Novih dvora došao 2000. godine. „2017. iskoristili smo europska sredstva i projektirali obnovu do građevinskih dozvola što je bila podloga da sada idemo korak dalje. Ovime ćemo lokalno osigurati daljnji gospodarski razvoj grada kao i turističko-edukacijski razvoj te ucrtati Zaprešić na karti Europe i svijeta. Važno je reći kako je ovdje svojevremeno sjedio „podkralj“ Habsburške Monarhije koji je Hrvatsku uveo u građansko društvo, a danas je ovdje i njegovo posljednje počivalište“, rekao je zamjenik Labus.

Obnovljeni i revitalizirani kompleks bit će generator turističkog razvoja Zaprešića koji se često naziva i Banov grad, a godišnje ga već sada posjeti više od 20 tisuća ljudi. Sigurno će potaknuti i brojne kulturne, društvene i gospodarske aktivnosti.

Dvorac je iz temelja već ranije saniran kako bi bio spašen od propadanja, a u kompleksu je i Vršilnica, spomenik nulte kategorije, koju je Grad obnovio vlastitim sredstvima.
Imanje se prostire na više od 20 hektara, a sam dvorac ban Jelačić je kupio 1851. godine te je riječ o dvorcu iz 16. stoljeća koji je danas zaštićeno kulturno dobro i čija će obnova pridonijeti svekolikom razvoju.

 

Podijeli s prijateljima!
Skip to content