Pjesme posvećene snazi uma

Konjanik u rukama Magdalene Strenje

Završnica 5. festivala poezije Ban Josip Jelačić s nagradom Konjanik Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić Vršilnicu je ispunila poezijom i glazbom. POUZ je festival pokrenuo u čast banu Josipu Jelačiću i to posebno onoj njegovoj strani poetskog stvaralaštva koja široj javnosti nije toliko poznata. Ali i ne samo zbog toga, već i u želji da potiče stvaranje pjesama. Ove je godine to bilo izuzetno uspješno jer je na natječaj pristiglo 109 pjesama iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Nagrada Konjanik za najbolji rad pripao je Magdaleni Strenje za pjesmu Moja glava u kojoj autorica progovara o neznanju i nemogućnosti pojedinca u upravljanju moći i snagom koja mu je dana te glasom očajnika pokušava pronaći način da naše misli budu obuzdane od nas samih, kroz vještu gradnju poetske strukture, igru skrivača, strastveni ples ili ples pod maskama sebe i vlastita uma.

Upravo je snaga uma bila ovogodišnja zadana tema, a težak zadatak imao je žiri koji su činili Monika Herceg, Aleksandra Žmak i Vedran Iskra. Na svečanosti su studenti glume interpretirali 22 pjesme ocijenjene najvišim ocjenama, a posvetu pjesmama bana Jelačića svojim je recitalom izrekao akademski glumac Ivan Ožegović.

Neizostavni segment svakog Festivala Ban Josip Jelačić je i glazba, a ove godine u tom je dijelu programa nastupila sopranistica Sandra Bagarić uz klavirsku pratnju Darka Domitrovića.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content