Petnaest godina Zelenog prstena

Središnja proslava 15. obljetnice Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije održana je u dvorcu Lužnica u Zaprešiću gdje je u suradnji s Hrvatskim šumama, Upravom šuma podružnicom Zagreb održana akcija „15 STABALA ZA NAŠIH 15 GODINA“, kojom se želi pridonijeti početku obnove spomenika parkovne arhitekture Parka oko dvorca Lužnica, stradalog u olujnom nevremenu ovoga ljeta. Posađene su one vrste koje su na tom mjestu bile prije nevremena a to su hrast lužnjak, divlji i pitomi kesten te tulipanovac. Uz svakog stablo postavljena je pločica s QR oznakom koja vodi na mrežne stranice Javne ustanove Zeleni prsten gdje se može saznati više informacija o pojedinoj vrsti.

Tatjana Masten Milek, ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije u presjeku prvih 15 godina posebni naglasak je stavila na projekte financiranje sredstvima Europske unije i ciljana istraživanja vrsta i staništa važnih za zaštitu prirode čime su dobiveni vrijedni podatci koji su polazna točka za prijavu i dobivanje budućih projekata financiranih iz EU fondova, dodajući: „Pojačana unutar sektorska i međusektorska suradnja, kako domaća, tako i međunarodna, te intenzivna promocija zaštićenih područja kroz brojne aktivnosti, omogućili su nam da se nametnemo kao jedna od boljih ustanova u Hrvatskoj po brizi za zaštitu i promociju zaštićenih područja. Brojnim aktivnostima i projektima postali smo poželjan partner za suradnju kolegama i ustanovama iz sektora zaštite prirode, osobito u području prijave zajedničkih projekata, ali i mnogo šire. Mogu reći da smo time počašćeni i smatram da je to jedan od naših najvećih uspjeha uz naravno projekte koje trenutno provodimo i one koji su iza nas i po kojima smo prepoznatljivi.“

Ervin Kolarec zamjenik župana Zagrebačke županije je naglasio da Zagrebačka županija prati i cijeni rad Javne ustanove jer sve što se ulaže u Zeleni prsten se deseterostruko vraća. Brojna zaštićena područja kojima upravlja JU, 24 zaštićena područja i 24 Natura područja koja se prostiru na 38 tisuća hektara te čine ukupno 12 posto površine Zagrebačke županije su ponos Zagrebačke županije. Stoga je pozvao sve na zajednički rad na očuvanju prirode za buduće generacije.

“Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja prati rad svih ustanova pa tako i Zelenog prsten te im upućujem pohvale u želji da tako nastave i ubuduće. Posebno izražavam zadovoljstvo činjenicom da je sa svega 6 djelatnika Javna ustanova Zeleni prsten izradila najviše planova upravljanja od svih ustanova u RH, a planovi upravljanja su biti zbog mogućnosti korištenja sredstava EU”, rekao je Ravnatelj Uprave za zaštitu prirode, u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Igor Kreitmeyer.

U sklopu centralne proslave predstavljen je prvi promotivni video o Zaštićenim područjima Zagrebačke županije te su podijeljene zahvalnice: Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Zagrebačkoj županiji, Hrvatskim šumama d.o.o., Ivanu Prepolcu, Turističkoj zajednici Općine Pisarovina, Općini Dubravica, Parkovima Dinarida, Zoološkom vrtu grada Zagreba i tvrtki Camp Zagreb.

Foto: Zeleni prsten Zagrebačke županije

Podijeli s prijateljima!
Skip to content