Otvorena nova internistička ambulanta

U zaprešićkoj Ispostavi Doma zdravlja Zagrebačke županije u centru grada svečano je otvorena novouređena internistička ambulanta.

Sredstva u iznosu od 30.000 eura za uređenje interijera izdvojila je Zagrebačka županija, dok je za opremu vrijednu gotovo 100.000,00 eura polovicu iznosa osigurao Grad Zaprešić, a ostatak općine Brdovec, Bistra, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća. Tako će pacijenti s područja koje pokriva Ispostava Zaprešić, ali i ostali kojima je to potrebno, na raspolaganju imati najmoderniju opremu kakvu posjeduju kliničke bolnice, a ona uključuje holter EKG, holter tlaka, ergometrijski sustav, defibrilator, UZV sustav s dvije sonde i spirometar.

„Ovo je veliki iskorak prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti po kojem lokalna i regionalna samouprava imaju mnogo veću ulogu u održavanju standarda i dostupnosti zdravstvene zaštite. Danas je otvorena najmodernija kardiološka ambulanta u županiji, a možda u ovom trenutku i Hrvatskoj, na što sam jako ponosan, ali i zahvalan gradonačelniku Željku Turku na inicijativi. Tako odsad pacijenti radi kardiološke dijagnostike neće više imati potrebu odlaziti u Zagreb, a što je rezultat dobre suradnje između Zagrebačke županije, Doma zdravlja Zagrebačke županije te Grada Zaprešića i susjednih općina koja će, nadam se, poslužiti kao primjer i drugim gradonačelnicima i načelnicima u županiji“, poručio je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Večeslav Bergman.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec istaknuo je kako je zadaća svih predstavnika lokalne i regionalne vlasti te institucija osigurati dostupnu i što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, posebno zbog činjenice da na području županije ne postoji opća bolnica.

Kako bi osigurao uvjete za što obuhvatniju zdravstvenu skrb u lokalnoj zajednici, Grad Zaprešić će godišnjim iznosom od 6.000,00 eura sufinancirati i troškove rada internističke ambulante, a za unaprjeđenje učinkovitosti i dostupnosti zdravstvenih usluga, u ovogodišnjem Proračunu je osigurano ukupno 177.300 eura.

S obzirom da će izmjenom Mreže hitne medicine i sanitetskog prijevoza odsad svi timovi hitne pomoći biti financirani iz državnog proračuna, Grad Zaprešić će ove godine umjesto financiranja T1 tima, a s ciljem daljnjeg unaprjeđenja javnih usluga u zdravstvu, sredstva u iznosu od 80.000,00 eura donirati za nabavu novog vozila hitne medicinske pomoći zaprešićkoj ispostavi Zavoda za hitnu medicinu. Uz sve ove važne djelatnosti zdravstvene zaštite, predviđen je i iznos od 41.300,00 eura za sufinanciranje 24-satnog dežurstva ljekarne koja svoju djelatnost obavlja u sklopu Doma zdravlja u centru, čime će stanovnicima Zaprešića u svako doba biti omogućena dostupnost lijekova, medicinskih proizvoda i drugih ljekarničkih usluga.

„Iako zdravstveni sustav nije u nadležnosti Grada, uvijek ćemo stati uz svoje sugrađane i poduzeti sve što je u našoj moći kako bi se osjećali sigurno i zaštićeno. Stoga redovito ulažemo sredstva u tzv. zdravstveni nadstandard sa željom da unaprijedimo zdravstvene usluge i ponosni smo na ovaj novi iskorak jer zdravlje nema cijenu“, zaključio je gradonačelnik Željko Turk.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content