Zaprešićka tvrtka kao primjer održivosti

Održivost je jedna od gorućih aktualnih tema, kako u društvu, tako i u gospodarstvu i svakom obliku poslovanja. Studenti postdiplomskog studija Sveučilišta Duquesne iz Pittsburgha, Pennsylvania, prepoznali su važnost ove teme i zaključili da o njoj mogu puno naučiti od hrvatske tvrtke Naše klasje, proizvođača svježe tjestenine sa sjedištem u Zaprešiću.

Tvrtka Naše klasje, osnovana 2001. godine kao greenfield investicija u proizvodnji prehrambenih proizvoda, prepoznata je po svojem angažmanu u održivom poslovanju. Preseljenjem u novi pogon u Kupljenovo 2019. godine, poznat kao “Zelena kuća”, tvrtka je dodatno naglasila svoju posvećenost zaštiti okoliša kroz održive prakse proizvodnje. Najveći su proizvođač Aurelia svježe tjestenine od baranjske durum krupice.

Pod mentorstvom Zorana Šimunića, direktora tvrtke, američki studenti proteklih šest mjeseci istraživali su održive prakse u industriji hrane putem digitalnih kanala. Posjetom proizvodnom pogonu u Zaprešiću predstavili su svoje ideje i prvu fazu svojih projekata, fokusirajući se na temu održive ambalaže.

„Iznenađeni smo predanošću kojom su studenti pristupili zadatku. Temeljito su istražili domaće i strano tržište. Pokazali su iznimno zanimanje za naš pristup održivosti koji je za njih bio inovativan. Razinu održivosti koju naša firma od 50-ak zaposlenih prakticira nisu imali prilike vidjeti u svojoj zemlji“, objasnio je Zoran Šimunić, direktor tvrtke Naše klasje.

Suradnja i rad na projektu nastavljaju se. Hrvatski proizvođači imaju proizvode i bogato iskustvo koje mogu donijeti na strana tržišta, a ova inicijativa ističe važnost međunarodne razmjene znanja i iskustava u stvaranju održivijeg gospodarstva.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content