Otvoren parkour park

Nakon nedavnog otvorenja glazbenog parkića kao dijela projekta “Bicikliraj i muziciraj”, Zaprešić je dobio još jedan park koji za cilj ima potaknuti djecu i mlade na fizičku aktivnost i boravak na otvorenom.

Na prostoru od gotovo 500 m², uz šetnicu između Mokričke i Mihanovićeve ulice, uređen je i otvoren parkour park. Poligon sa spravama koje omogućavaju izvođenje širokog raspona tjelovježbi te vrtuljak namijenjen integraciji djece s posebnim potrebama, postavljeni su na lijevanoj anti traumatskoj gumenoj podlozi, a ukupna vrijednost investicije iznosi oko 167 tisuća eura. Sve su sprave postavljene po najnovijim standardima, odnosno, europskim normama za dječja igrališta, certificirane i sigurne za korisnike.

„Parkour je odnedavno službeno postao grana gimnastike, a riječ je o prirodnoj metodi razvijanja ljudskog tijela, ali i motoričkih sposobnosti, kroz savladavanje prepreka pri kretanju od točke A do točke B“, pojasnio je predsjednik Gimnastičkog kluba Zaprešić Nikola Maleković uz zahvalu Gradu Zaprešiću na prostoru koji će, vjeruje, biti često korišten.

Inače, GK Zaprešić djeluje tek tri godine, ukupno broji 250 članova, a već u prvih 6 mjeseci oformljena je i parkour grupa koja je prilikom otvorenja parka izvela pokazne vježbe kako bi predstavila svoj rad, ali i načine korištenja poligona.

„Drago mi je što je naš grad bogatiji za još jedan lijep novi prostor za djecu i mlade koji će služiti za druženje, igru i vježbanje, a vjerojatno biti koristan i sportskim klubovima. Posebno je dobro što se ovo igralište nalazi u blizini odgojno obrazovnih ustanova, između srednje i osnovne škole, čijim bi polaznicima ono također moglo biti korisno. Ujedno, ovo je odraz i naše urbanističke politike u kojoj sve više težimo zaštiti zelenih zona u samom gradu“, poručio je zamjenik gradonačelnika Alan Labus.

Predsjednik Zajednice športskih udruga grada Zaprešića Lovro Benčević istaknuo je pak kako je ovaj park nadopuna inače izvrsnoj sportskoj infrastrukturi kakvom se ne može mnogo gradova pohvaliti.

„Ulaganja kojima podižemo kvalitetu života našim sugrađanima, posebno djeci i mladima, naša su trajna odrednica, a pritom nastojimo ići ukorak s vremenom i pratiti nove trendove. Rezultat toga je i novi park čije korištenje osnažuje i tijelo i um, a želja nam je mlade potaknuti da se višu kreću, borave na zraku, ali i da razvijaju međusobnu komunikaciju“, zaključio je gradonačelnik Željko Turk.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content