Izložba Skurjenijevih djela u Kölnu

Izložba „Exibition 02, Matija Skurjeni˝, Sammlung Zander/Zander Collection

U Kölnu, kulturnom i umjetničkom središtu Njemačke, 23. svibnja ove godine otvorena je izložba „Exibition 02, Matija Skurjeni˝ u organizaciji Sammlung Zander/Zander Collection.
Zaklada Zander jedna je od vodećih svjetskih kolekcija samoukih umjetnika koju je osnovala galeristica i kolekcionarka Charlotte Zander. Ona je više od 60 godina skupljala remek djela naivne, Art Brut, outsider i umjetnosti autodidakta. Kolekcija je bogata vrhunskim djelima svjetskih i hrvatskih naivnih i samoukih umjetnika poput Rousseaua, Bomboisa, Vivina, Buchanta, Wölflija, Skurjenija, Generalića, Viriusa, Rabuzina, Kovačića, Smajića, Buktenice, Lackovića, Feješa i drugih.

Sammlung Zander/Zander Collection posjeduje antologijske radove Matije Skurjenija, njih više od 70 iz najzrelijeg umjetničkog perioda, s kraja 50-ih i početka 60-ih godina prošlog stoljeća.

„Na ovoj komornoj izložbi, predsjednica zaklade Suzanne Zander izabrala je 11 radova koji predstavljaju vrhunac njegova slikarskog opusa, nastalog kao likovna materijalizacija vlastitih snova. Većina tih slika bila je izložena na znamenitoj izložbi 1962. u Galerie Mona Lisa u Parizu, (otvorio ju je „otac nadrealizma˝ Andre Breton), a kupljena je nakon 1. izložbe u Galerie Rudolf Zwirner u Kölnu“, rekao je ravnatelj Muzeja Matije Skurjenija Ante Žaja koji je prisustvovao otvorenju izložbe istaknuvši kako je izložba imala informativno obrazovnu svrhu jer je (i u Njemačkoj) potrebno informirati mlade generacije stručnog muzejskog osoblja, studente i današnje kolekcionare o nedovoljno javno priznatom velikom samoukom slikaru, nadrealne poetike, Matiji Skurjeniju.

Na izloženim slikama osjeća se Skurjenijeva tjeskoba i velika strepnja od atomskog samouništenja te su radovi izuzetno suvremeni, a izložba je društveno aktualna što svakako kazuje o iznimnoj umjetničkoj vrijednosti ovog zaprešićkog umjetnika.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content