IV. festival poezije Ban Josip Jelačić ispunjen stihovima i glazbom

Večer poezije oslonjene na prošlost i budućnost

Četvrti festival poezije Ban Josip Jelačić u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić u Vršilnici je okupio brojne pjesnike i ljubitelje pjesništva te pružio pravu poetsku večer.
Pobjednica i dobitnica nagrade Konjanik je Davorka Črnčec koja je na natječaj poslala svoju pjesmu naslova „ O čuvarima vatre“ u kojoj je žiri prepoznao pjesnike koji će i u budućnosti čuvati sve ono najvažnije.

Autorica pobjedničke pjesme ima objavljene već četiri zbirke i pisanjem se bavi cijeli život, ali intenzivnije od 2017. godine kada joj je objavljena prva zbirka.

„Pišem pjesme različitih tema i motiva. I ljubavne i refleksivne, a sve su četiri zbirke na standardu iako pišem i na svojoj kajkavštini. Uvijek pratim natječaje i volim slati radove jer je to neka povratna informacija o kvaliteti pjesme“ rekla je ne krijući i oduševljenje i iznenađenje nagradom Davorka Črnčec.

Festival poezije Ban Josip Jelačić nosi ime najslavnijeg stanovnika Zaprešića koji je i sam bio veliki zaljubljenik u poeziju i pisanje pjesama, a ove godine tema je bila budućnost.

„Svaki je autor mogao slati po jednu pjesmu koje smo ocjenjivali ocjenama od 1 do 5, a pjesma s najviše bodova postala je i pobjednica. Pjesama je bilo više od sto i zbilja ih je bio užitak čitati. Iako je tema ista, pjesme su zbilja raznolike“, rekao je Vedran Iskra jedan od članova tročlanog žirija koji uz njega čine još Monika Herceg i Aleksandra Žmak.

Ostali su finalisti bili Blanka Will, Jelena Alfirević-Franić, Lucija Petkoviček, Zorica Avdagić, Dobrila Arambašić Kapal, Jelena Stanojčić i Jasna Dragić.

U programu su nastupali akademski glumac Ivan Ožegović interpretirajući poeziju, Filip Merčep izvodeći vizualni performans, akademska glumica Katarina Madirazza i glazbenik i pjesnik Jakob Filić koji su publici predstavili zanimljivu predstavu Migracija kulture, a za glazbeni je dio bio zadužen Roko Vušković Trio.

„Ovaj je festival pokrenut u čast banu Josipu Jelačiću i to posebno onoj njegovoj strani zaljubljenosti u poeziju koja široj javnosti nije toliko poznata. Poezija oplemenjuje i autora i čitatelja i pruža nam neopisivu ljepotu koja hrani našu dušu, baš kao i glazba. Zato je svaki Festival poezije Ban Josip Jelačić protkan i glazbom kao posebnim uresom koji svemu daje posebnu čar“, rekla je Maja Mikulić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Zaprešić.

Večer ispunjena poezijom i glazbom oplemenila je kulturnu scenu Zaprešića te pokazala kako se poezijom bave osobe različitih profesija i dobnih skupina.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content