Filmovi FKVKZ-a na tri nova festivala

Pet nagrada za animirane filmove na Reviji djece

Proglašenjem najboljih filmova i dodjelom nagrada u nedjelju, 8. listopada, službeno su zatvorene 61. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 11. Smotra hrvatskog školskog filma u Zagrebu.

Bilo je prijavljeno rekordnih 322 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju su odabrana 73 filma u 6 kategorija od kojih je 21 animiranih, 12 dokumentarnih, 11 igranih, 9 radioničkih i 13 filmova slobodnog stila te 7 TV reportaža. FKVKZ je sudjelovao s deset filmova, točnije 9 animiranih i jednim radioničkim.
Ocjenjivački sud djece treću nagradu za animirani film dodijelio je filmu Praizlet autorice Petre Kolanović, drugu nagradu filmu Skijanje kojeg su autori Juraj Škovrlj, Niko i Roko Karaula, dok je prvu nagradu dodijelio filmu Invazija smeća grupe autora: Dora Bosnić, Juraj Car, Lucija Faltak, Hana Hohnjec, Leonarda Mešeg, Magdalena Mileusnić i Nola Škrbec. Stručni ocjenjivački sud treću nagradu za animirani film dodijelio je filmu Čaj za dvoje Dore Bosnić, dok je prva nagrada za animirani film pripala filmu T-Rex glistix Brune i Ivora Benčića.

„Ukupno pet nagrada za animirani film s ovogodišnje Revije djece tako će krasiti naše police jednog dana kada ćemo opet imati police za nagrade. Do tada, gurati će se na našoj prozorskoj klupčici s ostalim trofejima. Čestitamo našim filmašima, ali i svim autorima i voditeljima nagrađenih filmova koje možete vidjeti na stranici Hrvatskog filmskog saveza“, poručio je jedan od voditelja FKVKZ-a Jadranko Lopatić

O najboljim filmovima odlučivao je Stručni ocjenjivački sud kojeg su činili novinarka Maja Flego, Simon Bogojević Narath, redatelj i animator te redatelj Ivan Sikavica. Uz Stručni ocjenjivački sud najbolje filmove birao je i Ocjenjivački sud djece u sastavu učenika OŠ Marije Jurić Zagorke, OŠ dr. Ante Starčevića te polaznika Škole crtanog filma Dubrava (Narodno sveučilište Dubrava) iz Zagreba.

Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Smotru hrvatskog školskog filma organizirali su Hrvatski filmski savez i Agencija za odgoj i obrazovanje uz suorganizaciju OŠ Marije Jurić Zagorke, Udruge ZAG i Narodnog sveučilišta Dubrava.

Multimost Fest

U kategoriji Filmovi djece Multimost Festa (autori do 14 godina starosti) međunarodni stručni žiri filmu iz FKVK-a Zaprešić, autorice Dore Bosnić Čaj za dvoje dodijelio je drugo mjesto. A kad smo već spomenuli žiri, napomenimo kako je član tog žirija bio i Darko Kreč, profesor klasične animacije na Akademiji likovnih umjetnosti, Odsjeka za animirani film i nove medije u Zagrebu. Ostala dva člana bila su redatelji i producenti Vojin Vasović iz Srbije, te Sergej Strusovski iz Rusije. Čestitamo Dori na ovoj vrijednoj nagradi. I zahvaljujemo žiriju, naravno.

Festival je održan od 29. rujna do 1. listopada u dva grada u Republici Srbiji – u Sremskim Karlovcima i u Novom Sadu u organizaciji Studia za dječju i omladinsku animaciju DOM. U četiri natjecateljske kategorije prikazana su ukupno 62 filmska ostvarenja, a osim nagrađenog filma Dore Bosnić Čaj za dvoje, u kategoriji Filmova mladih prikazan je i film Eastwood Filipa Prše. Također, 30. rujna održana je i projekcija Zagrebačka škola crtanog filma povodom 70 godina Zagreb filma i stoljeća animacije u Hrvatskoj.

WAWA, Films made by kids to save the planet

WAWA je mali filmski festival unutar velikog festivala Arica Nativa Film Fest koji se održavaju u gradu Arica u Čileu koji se održava od 6. do 12. studenog. I dok ovaj veći prikazuje filmove odraslih, profesionalnih autora, WAWA je usmjeren ka mlađim generacijama filmaša koji težnju za očuvanjem planete Zemlje od uništenja izražavaju putem audio-vizualnih sredstava. No, bez obzira na godine, i onom većem i ovom manjem festivalu zajedničko je okupljanje filmskih stvaratelja koji cijene prirodna i kulturna bogatstva ovog planeta, promiču održivi razvoj kroz očuvanje prirode uz posebnu pozornost usmjerenu na klimatske promjene.

Unutar ovih ekološki osviještenih filmskih poruka put do selekcijskog žirija pronašao je i film Foto kino video kluba Zaprešić Invazija smeća koji ga je uvrstio u natjecateljski program ovog devetog izdanja festivala. Tako se film iz Zaprešića našao uz bok filmova iz SAD-a, Kolumbije, Argentine, Kazahstana, Slovenije, Španjolske, Rusije, Gruzije, Brazila, Irana, Perua, Belgije i Čilea.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content