Sretan ti 25. rođendan, grade!

26. sjednica Gradskog vijeća Grada Zaprešića održana je 30. rujna 2020. godine. Na dnevnom redu bio je Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Zaprešića za I.-VI.2020.

Svečanu sjednicu, posljednju u ovom sazivu Vijeća, otvorio je predsjednik Drago Bago. Zahvalio je svima koji doprinose razvoju grada, najprije Zaprešićanima, a onda i Zagrebačkoj županiji i Vladi Republike Hrvatske, koje su kroz ovih 25 godina podržale brojne zaprešićke projekte.

Gradonačelnik Željko Turk govorio je više o razvoju grada, koji je iz zagrebačkog predgrađa postao grad koji je danas među najrazvijenijima u Hrvatskoj, jedan od rijetkih s prirodnim prirastom stanovništva te koji je već nekoliko godina u samom vrhu po kvaliteti života.

“Ponosan sam što smo razvili kvalitetan sustav obrazovanja, što smo pokazali da smo socijalno osjetljiv grad, što smo odlično prometno povezani i što imamo centar bez prometnih gužvi, zatim na urbanizam i uređene gradske trgove, digitalizaciju te visoki komunalni standard. U ovih 25 godina Gradsko vijeće je imalo svega tri predsjednika, a Grad dva gradonačelnika i sretan sam što smo svi zagovarali stabilnost i razvoj grada te bili iznad dnevne politike”, rekao je gradonačelnik i na kraju uputio čestitku svojim sugrađanima.

Zbog aktualne epidemiološke situacije svečana sjednica nije održana pred velikim brojem uzvanika i naših sugrađana pa tako ni predstavnici prijateljskih gradova Kaštela i Biograda na Moru, kao i Općine Kiseljak iz Bosne i Hercegovine, nakon puno, puno godina nisu mogli doći i stisnuti ruku svojim prijateljima, ali su zato poslali čestitke i, već tradicionalno, donacije. Općina Kiseljak je donacijom od 5 tisuća kuna razveselila članove Udruge Rubikon. Riječ je o udruzi koja okuplja djecu s poremećajima autističnog spektra i njihove roditelje, a jedan od ciljeva je i upoznati javnost s autizmom i pomoći toj djeci u integraciji i socijalizaciji u društvu koje će ih prihvaćati i razumjeti. Iz prijateljskog grada Kaštela čestitku svim Zaprešićanima uputio je gradonačelnik Denis Ivanović i donacijom razveselio sve članove Društva multiple skleroze Zagrebačke županije čije se sjedište nalazi u Zaprešiću.
Među svega nekoliko uzvanika bio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji je suradnju Županije i Zaprešića opisao prijateljskom.

“Puno toga radimo zajedno, kroz infrastrukturu, gospodarstvo, poljoprivredu, a posebno, ono što stalno naglašavam, kroz gradnju škola i dvorana. Pomogli smo dogradnju škole Ljudevita Gaja i škole u Kupljenovu, a sufinanciramo i sportsku dvoranu uz školu Antuna Augustinčića”, obrativši se prisutnima rekao je župan.

Prisutna na svečanoj sjednici bila je i državna tajnica u MUP-u Irena Petrijevčanin Vuksanović, ujedno izaslanica potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

“Vlada RH će i dalje davati potporu županijama, gradovima i općinama u razvojno-socijalnim projektima i pomagati u što učinkovitijem povlačenju sredstava iz EU fondova”, rekla je Petrijevčanin Vuksanović.

Na svečanoj sjednici uručena su i javna priznanja. Nagradu za životno djelo, u znak zahvalnosti za doprinos na području vatrogastva, primio je Stjepan Ptiček, predsjednik VZ-a Grada Zaprešića i VZ Zagrebačke županije, ujedno i zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice, koji je vatrogastvu posvetio čak 40 godina svoga života. Godišnja nagrada Grada dodijeljena je potpredsjedniku Vlade RH i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću u znak zahvalnosti za doprinos u organizaciji i provođenju mjera zaštite u borbi protiv epidemije bolesti Covid-19.

U znak javnog priznanja zaslužnim građanima, udrugama, ustanovama i drugim pravnim osobama dodijeljena su i gradonačelnikova priznanja.

POVELJA je dodijeljena:

POLICIJSKOJ POSTAJI ZAPREŠIĆ – za uspješnu suradnju sa Stožerom civilne zaštite Grada Zaprešića i pružanje podrške u provođenju mjera u borbi s epidemijom bolesti COVID-19 te zaštitu granice od ilegalnih migracija.

PLAKETE su dodijeljene:

ZLATKU ŠPORČIĆU – posthumno – uspješnom poduzetniku i osnivaču tvrtke Greblica d.o.o., sportskom djelatniku te velikom humanistu i dobrotvoru u lokalnoj zajednici;

VLADIMIRU PAVETIĆU – istaknutom sportskom djelatniku i dugogodišnjem predsjedniku Zajednice športskih udruga grada Zaprešića za uspješan rad i razvoj sporta u gradu Zaprešiću te njegov doprinos u društveno-političkom životu grada Zaprešića.

MEDALJE su dodijeljene:

ŽELJKU KARAULI – istaknutom akademskom umjetniku za doprinos likovnoj umjetnosti, humanitarni rad i rad s mladima;

VLADIMIRU ŠINKU – liječniku obiteljske medicine, povodom odlaska u mirovinu, priznanje za 30-godišnji profesionalni rad te brigu o pacijentima;

VLČ. IVANU FRKONJI – upravitelju Župe sv. Petra apostola – za njegov doprinos u široj društvenoj zajednici, za zalaganje i realizaciju projekta uređenja kripte crkve sv. Ivana Krstitelja u višenamjensku dvoranu posvećenu blaženom kardinalu Alojziju Stepincu;

JOSIPU OBRUBIĆU – dugogodišnjem rukometašu i rukometnom treneru za razvoj rukometa u Zaprešiću i promociju sporta.

ZAHVALNICE su dodijeljene:

JURJU HRVOJU KRAŠKOVIĆU – diplomantu Veleučilišta Baltazar Zaprešić i djelatniku poduzeća Digitalna avantura d.o.o. za osvajanje prestižnih strukovnih nagrada u kategoriji Najbolji projekt s mladim voditeljem u Republici Hrvatskoj i Najbolji mladi voditelj projekata u Republici Hrvatskoj s projektom „Reboot InfoGamer powered by A1“;

MARIJI PILIĆ – spisateljici i autorici zbirke priča „Iskliznuća“ te knjige „Luđaci i djeca“ za doprinos književnoj sceni Zaprešića;

JASENKI STANKI TOMAS – potpredsjednici zbora Hrvatskog pjevačkog društva „Jelačić“- za oživljavanje prvog pjevačkog zbora osnovanog u Zaprešiću 1921. godine i doprinos u očuvanju tradicije glazbene baštine;

BISERKI PETREKOVIĆ – tajnici Kluba Zapreščana – za humanitarno djelovanje i društveno angažiran rad s mladima i socijalno osjetljivim skupinama te očuvanje tradicijskih vrijednosti zaprešićkog kraja;

GORDANU LOPCU – u znak zahvalnosti za angažman kojim doprinosi dobrobiti društvene zajednice;

GRADSKOM DRUŠTVU CRVENOG KRIŽA ZAPREŠIĆ – za nesebičan rad i pomaganje građanima u vrijeme epidemije bolesti COVID-19;

KLUBU NAVIJAČA DINAMA ZAPREŠIĆ – u znak zahvalnosti za humanitarni i volonterski rad u vrijeme potresa i epidemije bolesti COVID-19;

STJEPANU BUKOVINI – za dugogodišnji uspješan rad u obrtništvu i Udruženju obrtnika Zaprešić te njegov angažman u široj društvenoj zajednici.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content