Čuvajmo planet koji nam je jedini dom!

Grad Zaprešić ove je godine obilježio Dan planeta Zemlje u Vršilnici brojnim aktivnostima za sve uzraste.

Organizirane su tako javne tribine pod nazivom „Živi održivo – smanji otpad” za učenike petih i šestih razreda svih triju zaprešićkih osnovnih škola, a zatim i ostale građane. Predavanja je održala stalna stručna suradnica Udruge gradova Sonja Polonijo, inače savjetnica za razvoj u crikveničkoj Eko – Murvici, a cilj je bio građane educirati o važnosti i načinu pravilnog recikliranja otpada, odnosno, upoznati ih s problemima, opasnostima i posljedicama neodgovornog ponašanja i djelovanja. Spomenula je tako, između ostalog, Dan ekološkog duga koji označava dan do kojeg je čovječanstvo iskoristilo sve prirodne resurse koje naš planet može regenerirati u jednoj godini, a ostatak godine iscrpljujemo prirodni kapital koji se ne može obnoviti. 2022. godine taj je dan bio 28. srpnja, što je dan ranije nego godinu prije, a gledajući od sedamdesetih, taj se dan svakom sljedećom godinom događa sve ranije. Alarmantan je to podatak zbog kojeg je predavačica naglasila da ne treba nigdje tražiti krivce, nego da je svatko od nas odgovoran za okoliš koji ostavljamo budućim generacijama. Istaknula je ovom prilikom zaprešićko komunalno poduzeće kao dobar primjer sustava gospodarenja otpadom koji svojim korisnicima omogućava kvalitetno odlaganje, razdvajanje, kompostiranje, recikliranje, a na građanima je da se potrude smanjiti nastanak otpada, primjerice, višekratnom upotrebom predmeta i ambalaža kada god je to moguće.

Za sve koji su sudjelovali na tribinama Grad Zaprešić pripremio je prigodne poklone, pa su građani kućama ponijeli sadnice biljaka, a učenici olovke s kapsulom koja sadrži sjemenke. Kad se olovka potroši, posadi se u teglicu i čeka da izraste biljka iznenađenja!

Za one pak najmlađe, izvedena je poučna predstava „Zeko eko traži mamu“, pa se nadamo da su svi naučili nešto novo i korisno, ali i shvatili važnost očuvanja Zemlje koja nam je jedini dom.

Akciji “Zaprešić razdvaja” u povodu Dana planeta Zemlje pridružili su se svojim radovima i klinci gradskih dječjih vrtića te učenici zaprešićkih osnovnih škola koji su izradili brojne plakate, modele kanti te zanimljive privjeske za torbe.

Zaprešićko Pučko otvoreno učilište organiziralo je pak kreativne likovne radionice na kojima su roditelji s djecom naučili reciklirati materijale te izrađivati bedževe i viseće ukrase.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content