26 godina susreta Ratne škole i Grada

Josipovo je blagdan koji se u Zaprešiću uvijek proslavlja kao Dan očeva i dan zaštitnika Republike Hrvatske, ali i kao dan koji ističe posebnu suradnju Grada Zaprešića i Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, a koje snažno povezuje ličnost najpoznatijeg hrvatskog bana. Tako su ove godine Zaprešić posjetili pripadnici 26. naraštaja Ratne škole koje su primili, ne samo gradonačelnik Željko Turk, već i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

„26 godina Ratne škole i 26 godina susreta u Zaprešiću je lijepa brojka. Ova je škola najviše strateško obrazovanje u Hrvatskim oružanim snagama i siguran sam da će zahvaljujući tomu broj generala rasti. Hrvatska vojska je bila i ostala ponos Hrvatske i ultimativni je jamac sigurnosti Hrvatske“, poručio je ministar Božinović.

Reformator, vojskovođa, gospodarstvenik ban Jelačić poveznica je Ratne škole i Zaprešića u kojem je živio i koji je odabrao za svoje posljednje počivalište te je važno da se naš grad povezuje s njegovim imenom na svim razinama.

Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general bojnik Slaven Zdilar istaknuo je da HVU i Veleučilište Baltazar imaju mogućnost suradnje kroz razvoj studijskih programa ili razmjenu predavača. „Kao pripadnica NATO saveza, kao članica Europske unije mislim da smo od Domovinskog rata kroz školovanje vojnih časnika napravili čudo u jednom kratkom povijesnom razdoblju. Uspostavom institucija kao što je Ratna škola i Hrvatsko vojno učilište te novoformirano Sveučilište obrane i sigurnosti mogu s ponosom reći da Hrvatska vojska ima i tu znanstvenu dimenziju“, napomenuo je Zdilar.

Misu u crkvi sv. Ivana Krstitelja predvodio je Vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan istaknuvši Isusova oca Josipa kao primjer jer on u Bibliji niti jednom ne progovara, ali uvijek djeluje i prepoznajemo ga upravo po tome.

Vijenci su položeni na spomeniku poginulim braniteljima u Domovinskom ratu ističući njihovu važnost u stvaranju Hrvatske te na grobnici obitelji Jelačić u Novim dvorima.

„U Nove dvore kreće ulaganje od minimalno 10 milijuna eura te me veseli da smo s pripadnicima Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ i ove godine zajedno baš ovdje. S ponosom odajemo banu počast i drago mi je da je baš kroz Zaprešić, sudjelujući već 26 godina na ovom obilježavanju, prošao najveći broj hrvatskih generala i časnika“, rekao je gradonačelnik Željko Turk.

Pripadnici 26. naraštaja predvođeni načelnikom Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ brigadirom Nenadom Samardžićem tako su nastavili izvrsnu tradiciju zajedništva Zaprešića i Škole, a koje povezuje ličnost najpoznatijeg zaprešićkog stanovnika.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content