194 tisuće eura za zdravstveni nadstandard

Grad Zaprešić je i u ovoj godini, s ciljem povećanja dostupnosti i unaprjeđenja zdravstvenih usluga, u proračunu osigurao sredstva u ukupnom iznosu od 193.626 eura, i to za financiranje rada dodatnog T1 tima hitne medicinske službe, internističke ordinacije u sklopu Doma zdravlja i 24-satnog dežurstva ljekarne.

T1 tim hitne pomoći čine liječnik, medicinska sestra ili tehničar i vozač, a ugovor o njegovu financiranju u iznosu od 103.400 eura potpisali su gradonačelnik Zaprešića Željko Turk i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik.

Ravnatelj Gajnik pojasnio je kako je Mrežom hitne medicine, koju donosi Ministarstvo zdravstva, Zaprešiću dodijeljeno tek pet T1 timova, što nikako nije dovoljno za veliko područje kao što je zaprešićki kraj.

„Kako radimo 24 sata dnevno te pokrivamo i područje okolnih sedam općina, što je oko 60 tisuća stanovnika, jasno je da ovaj broj timova ne bi bio ni približno dostatan. Uz pomoć sredstava Grada Zaprešića, Zagrebačke županije i dijelom Zavoda za hitnu medicinu, pojačana je dostupnost i poboljšana kvaliteta rada hitne medicinske pomoći jer je omogućen rad deset T1 timova, što znači da su u svakoj smjeni na raspolaganju po dva tima s liječnicima. Zahvaljujem gradonačelniku i Gradu što prepoznaju potrebu i važnost da budemo našim građanima brže i kvalitetnije na usluzi“, rekao je Gajnik.

Kako bi osigurao uvjete za što obuhvatniju zdravstvenu skrb u lokalnoj zajednici, Grad Zaprešić će vlastitim proračunskim sredstvima sufinancirati i troškove rada internističke ordinacije godišnjim iznosom od 6.000 eura, o čemu je potpisan ugovor s Domom zdravlja Zagrebačke županije. „Uz već organizirane internističke ambulante u Samoboru i Velikoj Gorici, želimo nastaviti i rad u Zaprešiću, a s obzirom na broj stanovnika koji gravitira zaprešićkoj ispostavi, vrlo je važno organizirati kvalitetnu dostupnost zdravstvene zaštite kako stanovnici i zaslužuju“, rekao je ravnatelj Večeslav Bergman.

Skrenuo je pozornost i na problem nedostatka liječnika obiteljske medicine te pojasnio kako trenutno Dom zdravlja Zagrebačke županije na specijalizaciji ima gotovo 80 mladih liječnika, među kojima je osam budućih internista kardiologa koji će biti raspoređeni u svim ispostavama Zagrebačke županije.

„Budući da u ovom trenutku nemamo stalno zaposlenog internista, nemamo niti mogućnost ugovaranja punog tima interne medicine, pa koristimo usluge umirovljenih specijalista koji ne mogu raditi puno radno vrijeme. Tako se u Zaprešiću četiri dana u tjednu izmjenjuju dva specijalista, svaki po četiri sata. Nažalost, usluge koje ugovaramo s HZZO-om su ispod svakog nivoa. Sredstva nisu ni približno dostatna i bez pomoći Grada ove ordinacije ne bismo uspjeli niti održati“, poručio je Bergman.

Uz ove važne djelatnosti zdravstvene zaštite, Grad će s 84.226 eura financirati i 24-satno dežurstvo ljekarne koja svoju djelatnost obavlja u sklopu zaprešićke ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije.

„U zdravstveni nadstandard redovito ulažemo sredstva sa željom da unaprijedimo zdravstvene usluge jer zdravlje nema cijenu. Očito je da su nužne temeljite promjene cjelokupnog sustava koji, nažalost, nije u nadležnosti Grada, no uvijek ćemo stati uz svoje sugrađane i poduzeti sve što je u našoj moći kako bi se osjećali sigurno i zaštićeno“, zaključio je gradonačelnik Željko Turk.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content