Visoka delegacija Vlade posjetila Zaprešić

Potpredsjednici Vlade, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, posjetili su Zaprešić kako bi se upoznali sa stanjem obnove objekata i komunalne infrastrukture oštećene u potresu. Gotovo 20 milijuna eura vrijedni su radovi u tijeku i oni koji slijede, a financirani su decentraliziranim sredstvima Vlade RH i Fonda solidarnosti EU.

Nakon radnog sastanka sa županom Stjepanom Kožićem, gradonačelnikom Željkom Turkom, ravnateljem Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije Tomislavom Landekom i ravnateljem Uprave za EU fondove i strateško planiranje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Damirom Šoštarićem, obišli su neka od otvorenih gradilišta.

Pučko otvoreno učilište je u cjelovitoj obnovi koja obuhvaća statičko pojačanje konstrukcije, rekonstrukciju svih instalacija i sanaciju vanjske ovojnice s ciljem povećanja energetske učinkovitosti. Završetak radova planiran je za proljeće 2024. godine, a ukupna vrijednost građevinskih radova iznosi 3,1 milijun eura koje je osigurala Zagrebačka županija kroz decentralizirana sredstva Vlade RH za obnovu od potresa.

Prošli su Ulicom bana Josipa Jelačića gdje je u tijeku sanacija kolničke konstrukcije koju provodi ŽUC. Uz ovu, radovi u nadležnosti ŽUC-a provode se u Ulici Matije Gupca u Kupljenovu, a sanirat će se i Industrijska prema Jablanovcu i Pavla Lončara do križanja sa Starčevićevom, što je ukupno 7,6 km cesta. Obnovit će se i četiri mosta u naseljima Hruševec Kupljenski, Kupljenovo i Pojatno te cestovno klizište u Kupljenovu. Ukupna vrijednost sanacija u nadležnosti ŽUC-a je 3 milijuna eura koje sufinancira Fond solidarnosti EU. Grad Zaprešić je nositelj obnove ulica i klizišta na 17 lokacija za što su, također iz Fonda solidarnosti EU, dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 5,2 milijuna eura, a iz istog izvora financira se projekt „Rekonstrukcija vodovoda na području aglomeracije Zaprešić“ vrijedan 1,2 milijun eura, a koji provodi zaprešićka Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. Rekonstruiran je vodovod na 8 lokacija u ukupnoj duljini od 3450 m, izvedeno 98% kućnih priključaka, 60% AB komora, a u pripremi je završno asfaltiranje.

Gradonačelnik Željko Turk najavio je i kako će uskoro početi obnova zgrade javne namjene u kojoj su bili smješteni sud, gruntovnica i katastar koju će u cijelosti, iznosom od 4,3 milijuna eura, financirati Zagrebačka županija decentraliziranim sredstvima Vlade. Posebno zadovoljstvo izrazio je zbog početka rekonstrukcijske obnove privatnih višestambenih zgrada na Trgu žrtava fašizma i skorog povratka iseljenih građana svojim domovima. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za konstrukcijsku samoobnovu tih zgrada isplatilo je na račune pričuva ukupni iznos od 2,5 milijuna eura i zasad se radovi odvijaju na broju 17, izabran je izvođač radova za zgradu na broju 13, a u tijeku je izbor izvođača za brojeve 2, 3, 15 i 16.

„Grad Zaprešić nije aktivni nositelj obnove, ali je od početka aktivni sudionik. Potaknuli smo i podržali vlasnike stanova da ne čekaju organiziranu obnovu, već da krenu u samoobnovu koju će država 100% financirati, i to tako što smo umjesto njih preuzeli financiranje troškova za brze preglede, elaborate i projekte obnove“, podsjetio je gradonačelnik Turk te istaknuo kako će Grad nastaviti sufinancirati privremeni smještaj iseljenim stanarima do završetka obnove.

„U Zagrebačkoj županiji iz Fonda solidarnosti EU financira se 148 projekata ukupne vrijednosti 273 milijuna eura, što je gotovo vrijednost Pelješkog mosta“, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

„Iznimno sam zadovoljan obnovom u Zaprešiću. Zahvalan sam gradonačelniku i županu i svim sudionicima obnove što odgovorno i u roku provode radove konstrukcijske obnove na javnim zgradama“, rekao je ministar te naglasio da će se obnova višestambenih zgrada, osim iz Fonda solidarnosti, financirati kroz projekte energetske učinkovitosti.

Uz zahvalu Vladi RH na mogućnosti korištenja decentraliziranih sredstava za obnovu zgrada javne namjene, župan Stjepan Kožić rekao je da je do sada potpisano 76 ugovora u vrijednosti 17,5 milijuna eura.

„Najveći dio tih sredstava, točnije 7,7 milijuna eura, ugovoren je za obnovu objekata na području Zaprešića koji je i pretrpio najveće štete od potresa“, rekao je Kožić istaknuvši kako se upravo na ovakvim primjerima pokazuje suradnja nacionalne, regionalne i lokalne razine vlasti.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je da, kao stanovnik Zaprešića, više od tri desetljeća svjedoči njegovu stasanju u modernu cjelinu te naglasio da se kroz sve projekte obnove nastavlja s pametnim rješenjima za stanovnike i grad. Iskoristio je priliku i da najavi kako je u planu premještanje policijske postaje, a kao potencijalnu lokaciju naveo Zelengaj u sjevernom dijelu grada gdje bi bile smještene žurne službe. Rekao je kako se razmišlja i o gradnji centra Civilne zaštite koji bi bio na raspolaganju gradu, županiji, ali vrlo koristan i na državnoj razini.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content