Svečano otvorena nova sportska dvorana

Prigodnim programom kojeg su pripremili učenici, a u sklopu obilježavanja 26. Dana grada Zaprešića, svečano je otvorena novoizgrađena školska sportska dvorana Osnovne škole Antuna Augustinčića.

Gradnja dvorane započela je u siječnju 2020. godine, a riječ je o trodijelnom objektu koji je sa školom povezan tzv. toplom vezom, odnosno, staklenim spojem koji učenicima omogućuje kretanje među objektima. Dvoranom su unaprijeđeni prostorni uvjeti za izvođenje nastave Tjelesne i zdravstvene kulture za učenike OŠ Antuna Augustinčića, a u terminima izvan redovite nastave i izvannastavnih školskih aktivnosti, dvorana će biti na raspolaganju i drugim gradskim sportskim udrugama te služiti potrebama šire lokalne zajednice.

U izgradnju i opremanje uloženo je 26,1 milijuna kuna. Projekt je sufinanciran proračunskim sredstvima Grada Zaprešića (17,3 milijuna kuna) i Zagrebačke županije (7,3 milijuna kuna) te decentraliziranim sredstvima osnovnog školstva (1,5 milijun kuna).

Posebnost dvorane je na krovu postavljena fotonaponska elektrana snage 98, 5 kW, a proizvedena struja koristit će se za hlađenje, grijanje te rasvjetu dvorane. U ljetnom razdoblju, kada dvorana neće raditi maksimalnim kapacitetom, višak proizvedene struje prodavat će se HEP-u.

„Djeci je nedostajao ovakav prostor! Stara dvorana imala je svega 200 kvadrata, a sada vježbaju u modernoj, trodijelnoj dvorani od preko 2300 kvadrata“, rekla je ravnateljica škole Danijela Adžijević, dodavši da OŠ Antuna Augustinčića ima dugu tradiciju uspjeha u školskim sportskim natjecanjima. „Naši su učenici uspješni sportaši i vjerujem da će na novom parketu nastaviti nizati uspjehe i promicati ljubav prema sportu, jer sport je izuzetno važan za fizičko i psihičko zdravlje djece, ali i svih nas“, zaključila je ravnateljica.

„Ulagati u djecu ne košta, ono vrijedi! Ono je čast!“, poručio je gradonačelnik Željko Turk, dodavši da sinergija Grada i Županije u ovom projektu može biti primjer i za druge sredine. „Zaprešić je prepoznat kao grad uspješnih sportaša, a ovom se dvoranom otvara našim brojnim sportskim klubovima, ali i građanima koji se sportom žele baviti rekreativno“, rekao je Turk.

Svečanosti je prisustvovao i župan Stjepan Kožić. „Ovakvim ulaganjima najbolje pokazujemo koliko Županija skrbi o kvaliteti obrazovanja“, poručio je župan podsjetivši i na Nacionalni plan oporavka i otpornosti koji će omogućiti da se školski objekti ubuduće grade europskim novcem.

O Planu je govorio i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, rekavši da se kroz njega žele stvoriti jednaki uvjeti i jednaka dostupnost obrazovanja u cijeloj Hrvatskoj. Rekao je i da Zaprešić može biti ponosan na novoizgrađenu dvoranu koja podiže razinu kvalitete nastave tjelesne i zdravstvene kulture, ali općenito i pedagoški standard u gradu.

Gradonačelnik Turk simbolično je predao ključ ravnateljici Adžijević uz poruku da svaki završetak označava neki novi početak, jer se nakon završetka ovog projekta Grad okreće novom – projektiranju i gradnji treće osnovne škole u Zaprešiću.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content