Sv. Florijan obilježen Danom otvorenih vrata

Na Međunarodni dan vatrogasaca zaprešićki su vatrogasci održali Dan otvorenih vrata Vatrogasne zajednice grada Zaprešića. Svoja su vrata od 8:00 do 15:00 otvorili svim zainteresiranim posjetiteljima.

Za petstotinjak djece pripremili su edukativne igre koje na zabavan način približavaju posao vatrogasca. A da marljivo rade i u vrijeme kada nisu na intervencijama, pokazali su izloživši mini kanader napravljen od recikliranih materijala. Sve sprave na kojima su djeca vježbala i na jedan dan postala mali vatrogasci također su izradili zaprešićki vatrogasci i to od recikliranog materijala.

„Jako je veliki odaziv mladih, što me i veseli. U Javnoj vatrogasnoj postrojbi imamo 25 vatrogasaca i računovotkinju, a u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu imamo 300 dobrovoljnih članova, a 137 od njih su operativni, što znači da idu na vatrogasne intervencije. Uz sve to imamo još i 60-ero djece i mladeži ispod 16 godina koji se bave ovim plemenitim poslom”, rekao je Željko Barun, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zaprešića.

Neke od igara bile su prolazak kroz tunel i spašavanje vatrogasnog mede, rukovanje vatrogasnim crijevom i gađanje mete, poligon s preprekama i spuštanje niz vatrogasnu šipku. Kroz sve igre vrtićance koji su bili u posjeti vodili su mladi vatrogasci te tako prenosili svoje znanje.

Zamjenik gradonačelnika Zaprešića Alan Labus uz čestitku je i pohvalio vatrogasce Zaprešića. „Oni ne samo da sudjeluju u gašenju požara, oni su tu i u vrijeme poplava, kao što je bila ona u Ivancu, a uz to su prisutni uvijek kada je potrebno pružiti pomoć našim sugrađanima“, poručio je Labus.

Osim kvalitetnom opremom i ljudstvom zaprešićki se vatrogasci mogu pohvaliti i psom koji se školuje za potragu nestalih osoba. Dvogodišnja španijelka Arija, pod vodstvom Manuela Brkovića, bit će spremna pomoći u kriznim situacijama.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content