Rješenja za kvalitetniji suživot građana i ljubimaca

Grad Zaprešić, u suradnji s neformalnom skupinom građana, organizirao je javnu tribinu s ciljem poboljšanja suživota građana, lovaca, kućnih ljubimaca i divljih životinja.

Povod tome je nedavni nesretni događaj prilikom kojeg su usmrćena dva psa, pa je tako i uvodnu riječ održala njihova vlasnica Kristina Kodrnja. Jasno je istaknula kako joj nije namjera ikoga prozivati, a još manje širiti mržnju, već joj je želja kroz konstruktivni dijalog izbjeći da se takav događaj ponovi.

Predsjednik zaprešićkog Lovačkog društva Tomislav Bezuh još je jednom izrazio žaljenje, ali i naglasio kako je riječ o izoliranom slučaju. „Zakon je jasan. Nije dozvoljeno ustrijeliti psa, čak ni u samom lovištu. Pravosuđe će odraditi svoj dio posla, a mi smo pokrenuli stegovni postupak te počinitelj nije više naš član“, rekao je. Istaknuo je i kako je lovstvo regulirano s više zakona s kojima u skladu Društvo i djeluje, ali i da Zaprešić nije iznimka kao grad koji je okružen lovištima. „Vanjske granice lovišta su označene, a kada se vrši lov, pogotovo grupni, mobilnim tablama dodatno označavamo da je lov u tijeku i dosad još nije bilo problema i incidenata“, zaključio je Bezuh, ali i podsjetio da su lovačke aktivnosti primarno usmjerene na brigu o životinjama na način da ih hrane kako bi ih zadržali u prirodi i lakše kontrolirali, posebice kad je riječ o vrstama koje mogu nanijeti i ozbiljne štete, poput divljih svinja, čagljeva ili lisica.

Tribinu je moderirala profesorica Silvija Bosner koja smatra da građani nisu dovoljno informirani o granicama lovišta. „Imam povjerenja u Gradsku upravu koja ima sluha za sve probleme, pa tako vjerujem da može i bolje organizirati suživot sa svojim četveronožnim stanovnicima. Rješenje nije komplicirano, posebno u današnje digitalno doba. Bilo bi dobro na stranicama grada objaviti kartu s ucrtanim lovištima, pa i pravila ponašanja za građane“, predložila je, ali i skrenula pozornost na to da u gradu nedostaje prostora za istrčavanje pasa.

„Svjesni smo činjenice da treba kvalitetno urediti suživot ljudi, domaćih životinja, kućnih ljubimaca, pa i divljih životinja. Znamo i da su potrebne još neke zone za istrčavanje pasa, posebno u centru grada, no postoji izazov u pronalaženju takve lokacije budući da dio građana ne odobrava nešto takvo u blizini stambenih zgrada. S druge strane, imamo i dio neodgovornih vlasnika koji u zonama u kojima je to posve nedozvoljeno, poput glavnog gradskog trga, istrčavaju pse ili ih šeću bez povodca, zbog čega također na dnevnoj bazi dobivamo prigovore građana”, rekao je zamjenik gradonačelnika Alan Labus.

Ipak, naposljetku su usuglašene radnje koje Grad Zaprešić može poduzeti za kvalitetniji suživot građana i ljubimaca. Lovna područja će se obilježiti dodatnim informativnim tablama, na mrežnim stranicama Grada će se objaviti karta lovnih područja s jasnim uputama, postojeći park za pse na sjeveru grada kod komunalnog poduzeća će se urediti i postavit će se javna rasvjeta, uredit će se novi park u južnom dijelu, a u najkraćem roku će se definirati i lokacije izvan naseljenog područja za istrčavanje pasa.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content