Proslavljen blagdan sv. Josipa

Blagdan sv. Josipa tradicionalno su zajedno proslavili Grad Zaprešić i Ratna škola „Ban Josip Jelačić“.

Naime, obje strane veže ban Josip Jelačić kojemu su već 25. godinu zaredom odali počast na spomendan zaštitnika domovine, hrvatskog naroda ali i Ratne škole. Ban Jelačić jedan je od najvažnijih protagonista naše burne povijesti, legendarni vojnik i plemenitaš kojeg su krasili ambicioznost, vizija, hrabrost i odlučnost te koji je cijeloga života promicao vrijednosti obrazovanja i napretka. Stoga upravo njegovo ime nosi Ratna škola čiji se polaznici mogu ponositi najvišom vojnom izobrazbom u Hrvatskoj, a čuvajući hrvatsku vojničku tradiciju i promičući izvrsnost u svojim nastavnim sadržajima, škola odaje dužnu počast banu.

Polaznike 25. naraštaja primio gradonačelnik Željko Turk opisavši okupljanje kao jednom od ljepših suradnji koje je Grad Zaprešić uspostavio. „Ponosim se ovom dugom tradicijom koja služi kao primjer izvrsne suradnje Hrvatske vojske i civilnih institucija te se pretvorila u lijepo prijateljstvo koje može biti na ponos svim Zaprešićanima“, rekao je Turk.

Složio se s njim i načelnik Ratne škole brigadir Mijo Kožić zahvalivši na gostoprimstvu koje Zaprešić iskazuje od samog osnutka Ratne škole. Uz to što se polaznici tijekom posjeta upoznaju s bogatim naslijeđem te likom i djelom slavnog hrvatskog bana Josipa Jelačića čije ime škola nosi s ponosom, dodao je kako će se ova suradnja i dalje nastaviti sa sljedećim naraštajima.

U crkvi sv. Ivana Krstitelja, vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan predvodio je euharistijsko slavlje, a svečanost je nastavljena polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i ispred obiteljske grobnice Jelačićevih.

Obilježavanju Josipova prisustvovali su izaslanik ministra obrane, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ministarstva obrane Ivan Jušić, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Siniša Jurković, zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman” brigadni general Blaž Beretin, izaslanik Ministra unutarnjih poslova, policijski savjetnik Hrvoje Kamenjarin te drugi vojni i civilni dužnosnici.

Svečanost su i ove godine uveličali Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“, Zaprešićke mažoretkinje „Jelačićke“ i Kuburaško društvo „Ban Josip Jelačić“.

Podijeli s prijateljima!
Skip to content